El IV Congrés Universitari Català pren embranzida

Membres de la comunitat universitària presentaran a mitjans de juliol un document sobre un model d’universitat al servei d’un nou país

Publicat el 28 de juny de 2015 a les 15:45
El procés que viu la societat catalana també ha arribat al món universitari. A mitjans de juliol es presentaran en un acte públic les conclusions de sis ponències sorgides de l’àmbit acadèmic de cara al IV Congrés Universitari català, que tindrà lloc l’any vinent.
 
Fa més de dos anys que un seguit de membres de la comunitat universitària implicats en el procés sobiranista va engegar un ampli debat sobre quin model d’universitat convenia al nou país que s’està construint. Sis ponències han estat treballant temes com el finançament, la funció social, la docència, la recerca, el professorat i la governança.
 
El Primer Congrés Universitari Català es va celebrar el 1903 i va ser molt important per recuperar la catalanitat d’una universitat aleshores aliena al país. En els anys de la Mancomunitat es va celebrar el Segon Congrés, que va incidir en la necessitat de l’autonomia universitària. Bosch Gimpera en va ser una figura clau. Els anys trenta, amb la Generalitat republicana, va poder fer-se realitat la universitat Autònoma de Barcelona, i ell en fou el rector. Finalment, el Tercer Congrés es va celebrar el 1978, molt vinculat al Congrés de Cultura Catalana. Va suposar la recuperació democràtica de la universitat després del franquisme.
 
Josep Ferrer, catedràtic de Matemàtica Aplicada i exrector de la Universitat Politècnica de Catalunya, presideix el consell assessor del IV Congrés universitari, al qual pertanyen també Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, i el catedràtic de la UAB Borja de Riquer, entre d’altres. Ferrer diu a Nació Digital que “el debat que hem impulsat sobre el model universitari s’inscriu dins del projecte Reinicia Catalunya. Si parlem del país que volem, hem de parlar dels estudis superiors”.
 
Ferrer explica que “ara presentarem les conclusions de les ponències que han estat treballant, però obrirem el debat a tota la societat i en un any celebrarem el congrés. Crec que si el primer fou per afirmar la catalanitat, el segon l’autonomia i el tercer la democràcia, ara hem de defensar el compromís social de la universitat catalana”.