El maldecap endèmic del CIE de la Zona Franca: vagues de fam i un tancament encallat

Una seixantena d'interns inicien una vaga de fam, la tercera que es fa al centre des de la tardor, pels seus tràmits d'expulsió | L'Ajuntament preveu recórrer a l'Audiència Nacional el setembre després que el Ministeri de l'Interior no hagi acatat les peticions de tancament formulades pel consistori

Publicat el 11 de juliol de 2017 a les 10:20

El CIE de la Zona Franca, aquest dijous després de reobrir Foto: Adrià Costa


El tancament del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona s'ha demostrat com una batalla perduda, per ara, per al govern d'Ada Colau. El govern espanyol ha desacatat les ordres de precinte que ha dictat l'Ajuntament, el qual preveu respondre amb un recurs contenciós-administratiu davant l'Audiència Nacional contra el Ministeri de l'Interior. Segons han explicat fonts municipals a NacióDigital, l'Ajuntament ja ha enviat el darrer requeriment a Interior abans de presentar el recurs el setembre. Al CIE un immigrant pot ser-hi reclòs a l'espera de ser expulsat només per no tenir papers.

Mentre es dirimeix el pols entre les administracions, una cinquantena d'interns han iniciat una nova vaga de fam aquest dilluns a la tarda pels seus tràmits d'expulsió. Segons el Cos Nacional de Policia (CNP), aquest dilluns 52 interns subsaharians es van negar a sopar i aquest dimarts al matí tampoc han esmorzat, ha informat l'ACN. A més, aquest matí nou interns més s'han afegit a la vaga per donar suport als seus companys subsaharians, segons han apuntat les mateixes fonts policials.

El col·lectiu Tanquem els CIEs ha mostrat el seu suport als interns. Segons ha explicat als mitjans a la tarda l'advocat Andrés García Berrio, al centre de la Zona Franca hi ha 65 interns procedents de Guinea que estan en vaga de fam. Van arribar fa 40 dies en pastera, temen un vol col·lectiu de deportació i reclamen que se'ls posi en llibertat. A més, Tanquem els CIEs ha presentat una queixa per "desatenció mèdica" al centre: asseguren que 35 interns també s'han queixat, i que "infeccions greus i desmais s'han passat per alt durant les visites mèdiques".
El CIE està en el punt de mira del govern de Colau des de fa mesos. El juliol del 2016 va emetre una ordre de cessament d'activitat del centre per no tenir la llicència adequada, però el govern espanyol la va desacatar l'endemà, després d'estar vuit mesos tancat per obres. Des de llavors s'han produït incidències, com ara una vaga de fam per part d'alguns interns l'octubre, una altra el desembre i un intent de fuga l'1 de novembre. L'últim capítol va ser un brot de tuberculosi que es va declarar el març, pocs dies abans que l'Ajuntament emetés una nova ordre per precintar el centre.

Un incompliment esperat

L'Ajuntament reclama tancar el CIE perquè no disposa de la llicència d'activitat adequada, cosa que s'hi suma el fet que l'equipament no disposa d'un pla d'emergència. Quan el març va anunciar la segona ordre de precinte, després que la primera ja fos ferma perquè Interior no l'havia recorregut, el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, va considerar "molt probable" que Interior tornaria a desacatar, i va amenaçar de dur el govern espanyol a l'Audiència Nacional. Res fa pensar que no sigui el lloc on s'acabi dirimint el conflicte.

Amb el recurs davant l'Audiència Nacional, el consistori pretén que sigui un tribunal el que acabi dictant l'ordre de precinte. Tot i això, no serà l'únic que es debatrà en els tribunals: també s'hi portarà un conflicte competencial, i és que Interior posa en qüestió que l'Ajuntament tingui les competències per tancar el CIE. Un procés contenciós ordinari pot tardar més d'un any, però el govern de Colau considera que el tribunal podria ordenar abans el precinte amb una mesura cautelar.

En el seu requeriment, l'Ajuntament explica que el CIE no disposa de llicència de primera ocupació derivada del permís d'obres atorgat el 26 de maig del 2005, que no té la llicència d'activitat per a exercir "l'activitat residencial" i que no ha obtingut l'informe favorable del control inicial de l'activitat, motiu pel qual el consistori defensa que cal revisar les instal·lacions dels dispositius contra incendis i similars que afectin la seguretat dels residents, segons les citades fonts municipals.

Incompleix la llei d'estrangeria

A més de Tanquem els CIEs, hi ha altres entitats que empenyen per aconseguir la clausura d'aquests centres. És el cas de la fundació Migra Studium, que va advertir el maig que el CIE de la Zona Franca incompleix la llei d'estrangeria. L'entitat jesuïta assegura que bona part dels interns no compleixen els requisits per ser expulsats en menys de 60 dies, ja que són indocumentats, els seus països d'origen no tenen conveni de devolució amb Espanya, estan malalts o tenen familiars a l'estat.