El mosquit tigre colonitza pràcticament tot el territori ebrenc

Segons el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre, la nova plaga encara no ha tocat sostre i s'expandeix sobretot a través dels vehicles

Publicat el 24 de setembre de 2015 a les 07:36
Dos anys després d'identificar la presència del mosquit tigre en cinc municipis de les Terres de l'Ebre, tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate) constaten que el mosquit tigre ja ha colonitzat pràcticament tot el territori. Però la nova plaga, que s'afegeix als mosquits autòctons i a la mosca negra, encara no ha tocat sostre i continua expandint-se sobretot a través dels vehicles. Amb l'objectiu de limitar la seva proliferació i davant la impossibilitat d'aplicar tractaments convencionals, els tècnics del Copate negocien amb la Diputació de Tarragona la implantació d'una estratègia global de conscienciació i prevenció a tota la província.

"Anirà a més. Està encara en procés d'implantació", adverteix el director tècnic del Copate, Raül Escosa. Tot i que en aquests moments són ben pocs els municipis de les Terres de l'Ebre on no hagi estat detectada la seva presència, la presència de l'insecte en els focus originals -l'Ampolla, Amposta, Camarles, Sant Jaume d'Enveja i Sant Carles de la Ràpita- és constant i passen de la costa cap a l'interior. "En continuarem parlant durant els pròxims anys" i "no ens el traurem de sobre", sosté.

Causants de picades força més doloroses que les dels mosquits habituals, són també potencials portadors d'arbovirus, que poden donar lloc a malalties tropicals vinculades a grans conurbacions com el dengue, la febre groga o el chikinguya. La seva presència, recorda Escosa, podria acabar socialitzant a escala catalana la molesta acció dels mosquits, fins ara limitada principalment a grans zones d'aiguamolls, com el delta de l'Ebre.