[noticia]266194[/noticia]
Primer de tot, es tracta d'una normativa emmarcada en l'estratègia europea de plàstics d'un sol ús, que persegueix l'objectiu de reduir la quantitat de residus plàstics en el medi ambient. Concretament, és l'article 6 de la directiva aprovada el juny de 2019 estableix que els taps han d'anar adherits a l'envàs i que tots els fabricants de refrescos, aigua sense gas, begudes asèptiques i cervesa a la Unió Europea han d'implementar-ho definitivament abans del juliol de 2024.
La directiva europea es va transposar a l'Estat amb la llei de residus del 2022, que també estableix el mateix termini per ser obligatori. D'aquesta manera, a mitjans de l'any vinent tots els envasos ho hauran d'incorporar.
Una estratègia d'ecodisseny
Tot plegat és una estratègia d'ecodisseny, la filosofia del qual persegueix crear productes i serveis sostenibles i que minimitzin l'impacte ambiental del seu ús. En aquest cas, que el tap vagi enganxat a l'envàs facilita el reciclatge, a més d'evitar que es perdi o quedi escampat pel medi natural.[noticiadiari]2/266229[/noticiadiari]
I és que les peces petites també es poden reciclar, però si es fa tot junt, és més senzill. Aquest canvi, tal com recorda el verificador Newtral, és l'evolució de les anelles de les llaunes, que abans tampoc anaven unides a l'envàs i ja es va fer el pas d'enganxar-les mitjançant el sistema que coneixem avui.
[impacte]