La majoria de sessions tenen lloc a l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, ubicat a la plaça Universitat de la capital catalana. Tanmateix, també es desenvolupen alguns dels cursos en altres espais per adaptar-se millor a les seves característiques. Se n'impartiran a Alella, a l'Hospitalet de Llobregat, a Sant Joan Despí, a Viladecans, a Santa Coloma de Gramenet, a Vilafranca del Penedès i a Cornellà del Llobregat, entre d'altres. De fet, Cornellà acollirà, entre el 3 i el 7 de juliol, quatre propostes emmarcades en la desena edició de la Universitat d'Estiu de les Dones.

El cartell del programa Els Juliols
Una oferta ampliada
En aquesta nova edició s'han programat 71 propostes diverses que estaran dirigides per professors provinents de diversos àmbits, tant universitaris com del món professional. La setantena de cursos s'estructuren en quatre grans blocs: Arts i humanitats, Ciències Socials, Recursos i Estratègies, i, finalment, Ciències Naturals i de la Salut. "Les sessions són molt amenes i es respira llibertat en l'expressió d'idees i qüestions", explica la professora Laura Llevadot, coordinadora del Màster de Pensament Contemporani i Tradició Clàssica.
L'oferta acadèmica manté algunes de les propostes que han tingut més èxit en els darrers anys, com ara el curs sobre la recerca i la clínica en cèl·lules mare, el de tècniques de programació neurolingüística per a la millora personal o el de la construcció del benestar. També es tornaran a programar els d'emprenedoria, les rutes per conèixer millor Barcelona o el d'atenció plena i millora de la qualitat de vida durant l'envelliment.
A més, però, incorpora diverses novetats. Aquest any els participants podran inscriure's en nous cursos de temàtica social, com ara el que abordarà la desprotecció ciutadana en l'economia actual, o en d'altres de relacionats amb la història, com el de pirateria caribenya i resistència indígena entre els segles XVI i XVIII o el que repassarà els setges a grans ciutats en el decurs de la història amb motiu dels 25 anys del setge de Sarajevo i el vuitantè aniversari del bombardeig de Gernika. En el camp de la literatura, també s'han dissenyat noves propostes: Els Juliols ha programat un curs per conèixer els deu llibres que van canviar el món contemporani, entre els que destaquen El manifest comunista, La cabana de l'oncle Tom o el Mein Kampf.
Art i política, una de les propostes consolidades
Entre la setantena de propostes, n'hi ha algunes que s'han consolidat en els darrers anys, com el curs Estetització de la política i politització de l'art, que imparteix la mateixa professora Laura Llevadot. El taller fa un recorregut pel pensament d'autors contemporanis com Adorno, Benjamin, Deleuze o Derrida, entre d'altres. Tots ells destaquen, en paraules de Llevadot, perquè "han mirat de pensar l'art com a eina política enfront de l'espectacle que ens ofereix la indústria cultural".
"Els nostres gustos estètics, cinematogràfics, literaris, estan sovint conformats pel mercat i sembla, per tant, necessari pensar l’acció artística com un espai de resistència davant aquests gustos que voldrien modelar la nostra subjectivitat", explica la professora. Cada sessió la du a terme un docent especialitzat en la matèria i que ha treballat a fons l'autor del qual parla. Les classes, però, són interactives i Llevadot destaca que la intervenció dels assistents "esdevé clau per establir un diàleg fructífer".

Laura Llevadot, en una imatge d'arxiu. Foto: Amb filosofia
El perfil de les persones que es matriculen als cursos és molt divers. "Hi ha des d'alumnes de diverses titulacions fins a "professionals, polítics, artistes o gent interessada que té inquietud per entendre què està passant en la societat actual", assegura Llevadot, que considera que els assistents "busquen una visió àmplia i nítida d'allò que el pensament contemporani els pot oferir per comprendre els problemes del món actual". De fet, la professora destaca que també pels docents Els Juliols representen una bon estímul: "El curs representa l'oportunitat d'ensenyar aquells problemes que ens interpel·len i que, degut al currículum massa tancat dels graus, no podem exposar habitualment".
La matriculació està oberta fins al dia que comenci el curs escollit a través de dues vies. Per una banda, es pot formalitzar presencialment a les secretaries de l'Àrea de Formació Complementària de la UB, situades a l'Edifici Històric, a Barcelona, i, per l'altra, es poden trametre a través d'internet al portal automatrícula.