El sector educatiu nord-català, en alerta per la reforma de secundària

El govern francès promou canvis que poden afectar l'ensenyament de la llengua catalana | L'associació APLEC ha aconseguit un compromís verbal del ministeri per protegir el català, però esperen veure'l per escrit

Publicat el 29 de maig de 2015 a les 20:00

El Centre d'Ensenyament Secundari Pompeu Fabra, del Soler. Foto: Paucabot.


El sector educatiu nord-català ha encès els llums d'alerta davant la reforma educativa que prepara el ministeri francès d'Educació Nacional, Ensenyament Superior i Recerca que preveu canvis importants en els centres d'educació secundària que poden afectar l'ensenyament de les llengües minoritàries a l'Estat francès, entre ells el català.

El passat 20 de maig el govern de la República va aprovar un decret de reforma que el 20 de maig pel qual al curs 2016-2017 als centres de secundària de tot França, els anomenats 'col·legis' -on s'imparteixen els equivalents a primer, segon i tercer d'ESO del sistema educatiu espanyol- s'implementaria un Ensenyament Pràctic Interdisciplinari (EPI), que segons denuncia l'Associació per a l'Ensenyament del Català (APLEC), "posa en perill l'ensenyament bilingüe i de llengües regionals", entre les quals, el català.

De fet, en declaracions a Nació Digital, el vicepresident d'APLEC Alà Bayac-Ferrer assenyala que el decret ha posat en alerta diversos sectors de la societat francesa, ja que "no només posa en perill l'ensenyament de les llengües regionals, sinó també el d'una segona llengua estrangera i els estudis de grec i de llatí".

Reunió a París

En tot cas, pel que fa a la qüestió de les llengües minoritàries, la Federació per les Llengües Regionals dins l'Ensenyament Públic (FLAREP), en la qual està integrada l'APLEC, va reunir-se a mitjans de setmana a París amb representants del ministeri. Baylac-Ferrer, que és secretari de la FLAREP, apunta que en la reunió les diverses associacions a favor de l'ensenyament en llengües minoritàries o en línies bilingües van mostrar el seu capteniment per "una reforma que impediria o limitaria continuar l'ensenyament bilingüe o començar l'ensenyament de llengües regionals a secundària". "L'anàlisi que fem sobre la base del decret és que estan liquidant l'ensenyament de les llengües regionals", afegeix Baylac-Ferrer.

Els representants ministerials però, els haurien donat garanties que "l'ensenyament bilingüe a secundària no serà modificat i tot continuarà igual", però de moment, el sector continua amb recels, ja que "no hi ha cap text que expliciti que amb la reforma es protegirà aquest tipus d'ensenyament".

Així les coses, l'APLEC està a l'espera que "es publiqui una circular ministerial que confirmi que es podrà estudiar en llengües regionals", ja que fins ara només compten amb un compromís verbal. "De moment tenim paraules, volem que es tradueixin en fets". Per això, a l'espera que el ministeri es comprometi explícitament amb l'ensenyament en català, l'APLEC ha volgut "alertar les forces polítiques perquè defensin les llengües regionals".

La demanda de català supera l'oferta

En aquest sentit, Baylac-Ferrer recorda que en l'actualitat les xifres d'estudiants en català "no són res de l'altre món", i posa l'exemple de primària, on els alumnes d'escoles privades i públiques en immersió o amb ensenyament bilingüe, "només són un 6,5% de l'alumnat", mentre que, en una situació "similar a la del País Valencià, "un 40% de les famílies demanen ensenyament bilingüe". Pel que fa als alumnes que "fan una mica de català", la xifra és actualment del 20 per cent, mentre que "la demanda és d'entre el 60 i el 70 per cent". És per tot plegat que l'APLEC demana més esforços al ministeri "per cobrir les necessitats.