El delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo, el director Territorial del Departament de Medi Ambient i Habitatge a Lleida, Joan Farré, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya, David Rodríguez, presidiran, demà dijous, 5 de novembre, a les 19 hores a la Sala d’Actes de la Delegació del Govern, la primera trobada territorial de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) a les comarques de Lleida.
Aquesta primera trobada permetrà intercanviar experiències al voltant de l’observació de fenòmens meteorològics. El passat 27 d’octubre es va realitzar la trobada a les comarques barcelonines, i el dimarts, 3 de novembre, a les comarques gironines amb una alta participació.
Al llarg de la trobada s’analitzarà la situació actual i futura de la Xarxa, es presentaran criteris d’observació i vigilància per unificar la informació que faciliten els observadors i, per acabar, Ramon Baylina, observador de Sort, farà una exposició de la seva experiència personal sobre la fotografia meteorològica.
L’Observatori Meteorològic de Sort va iniciar les observacions a finals del 1985 de la mà del seu responsable i fundador, Ramon Baylina, cosa que ha comportat vint-i-tres anys ininterromputs de dades que ens permeten conèixer durant aquest període les característiques climàtiques d’aquest indret del Pirineu català. L’Observatori ha arribat a ser un dels més complets en la seva categoria pel que fa a nombre d’instruments i aparells de mesura meteorològics i de control ambiental. Un dels principals objectius de l’observador ha estat sempre la divulgació de la meteorologia organitzant nombrosos cursets i realitzant visites per a grups escolars.
El passat 24 de gener va entrar en funcionament la XOM, formada per més d’un centenar de col·laboradors arreu del territori amb la funció d’obtenir informació meteorològica necessària per millorar les tasques que realitza diàriament el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Les dades facilitades pels observadors s’utilitzen per millorar el coneixement de l’estat del temps diari i el seguiment de les situacions meteorològiques de risc, i en un futur totes les dades recollides serviran per millorar el coneixement dels climes de Catalunya.
L’SMC posa a disposició de tota la societat, inclosa l’Administració central, les dades procedents de la XOM, ja que la Generalitat considera que les dades obtingudes a Catalunya mitjançant la feina dels seus ciutadans han d’estar a lliure disposició de tothom.
El Servei Meteorològic organitza la primera trobada a Lleida de la Xarxa d’Observadors Meteorològics
Dijous, 5 de novembre
Ara a portada
Publicat el 04 de novembre de 2009 a les 20:19
Et pot interessar
-
Societat L'Aemet no detecta cap fenomen meteorològic vinculat a l'apagada elèctrica
-
Societat Què passa amb la cobertura i les dades dels telèfons mòbils?
-
Societat Tres drets dels treballadors davant l'apagada elèctrica
-
Societat Les Illes Canàries decreten l'emergència autonòmica per la caiguda de les telecomunicacions