El Sindicat de Llogaters crida a «resistir» davant les pujades de fins al 100%

L'entitat assessora un centenar de casos i anima els inquilins a no marxar dels pisos quan s'acaben els contractes per negociar un preu "just" | Presenta un mapa on assenyala 10 dels grans propietaris que concentren prop de 3.000 habitatges i que pressionen els habitants perquè marxin

Publicat el 20 de febrer de 2018 a les 11:12

Representants del Sindicat de Llogaters i inquilins afectats per les pujades. Foto: Jordi Bes


"Negociar i resistir". Es tracta del full de ruta per evitar les pujades dels arrendaments de fins al 100% que crida a seguir el Sindicat de Llogaters, creat fa uns mesos, i que anima a quedar-se als pisos quan s'acabin els contractes per evitar les pujades dels arrendaments de fins al 100%. "És molt evident que quan els llogaters demostren que coneixen els seus drets, els propietaris afluixen", ha explicat aquest dimarts la coportaveu de l'entitat, Marta Ill, a la presentació a la Lleialtat Santsenca de Barcelona de la campanya #EnsQuedem per exigir un preu d'arrendament "just".

El llistat d'afectats pels augments no para de créixer, i especialment ara que està finalitzant la primera fornada de contractes de tres anys, i alguns han explicat la seva situació, com Aurora Fernández, del carrer Sant Baltasar de Sants. Paga 550 euros per un pis de 53 metres quadrats i ara la propietat pretén que aboni 750. Julio Jiménez ha subratllat que al bloc de l'avinguda Barcelona 113 de Sant Joan Despí afronten aquest març increments d'entre el 40% i el 100%, i hi ha 150 famílies afectades. En tots els casos ressalten que haver de marxar els frustra el projecte de vida que s'han construït al barri.

El sindicat assessora un centenar de casos i té detectats 20 blocs que s'han autoorganitzat perquè no es produeixin els increments, i ja disposa d'uns 1.100 afiliats. No descarta una vaga de llogaters, però per ara aposta perquè els inquilins no marxin, negociïn i mentrestant consignin la mensualitat al jutjat. "Si els propietaris decideixen actuar de manera violenta, engegarem una campanya de desprestigi i resistirem", ha advertit Ill. El sindicat ja ha fet un primer pas en aquesta línia, i ha presentat un mapa elaborat a partir dels casos que li arriben i on mostra "qui especula" amb el lloguer.

Amb aquesta iniciativa, que també té la seva versió interactiva al web del sindicat, ha comptabilitzat els 10 "fons voltor" i grans propietaris amb més pisos de lloguer, i que volen fer grans pujades o pressionen els inquilins perquè deixin el pis. Només aquests 10 tenen uns 3.000 habitatges. El que en té més, la Sociedad Anónima de Propiedad Inmobiliaria, acumula 24 finques senceres amb 548 pisos. Segons Ill, amb el mapa ja es pot "desmentir d'arrel el mite del petit propietari", i és que la majoria de casos que el sindicat tracta són de grans tenidors.
 

La relació dels 10 grans propietaris que el sindicat ha identificat. Foto: Sindicat de Llogaters


En opinió d'Irene Sabaté, una altra membre del sindicat, "el que fan aquests autors és violència immobiliària". En el llistat hi ha empreses que s'han vinculat en els darrers mesos amb casos d'especulació i expulsió veïnal, com MK Premium, que es va fer coneguda pel carrer Lancaster, on es va destapar com es convidava els veïns a marxar a canvi d'uns pocs diners. També Norvet, amb qui l'Ajuntament qui té diversos fronts oberts. A més, hi apareix la Fundació Privada de l'Hospital de Sant Pau, on participen el consistori i la Generalitat.

Sabaté ha explicat que a Catalunya ja es destina el 47% del salari brut mensual a pagar les rendes immobiliàries, i en el cas dels menors de 35 anys ja és el 65% dels seus ingressos, quan l'ONU ha establert que no sigui més del 30%. "Si ja estem així, no hi ha cap pujada acceptable", ha remarcat Ill, i ha sentenciat: "Així com la pujada dels salaris és zero, la pujada que acceptem dels lloguers és zero". Els inquilins afectats pels increments que han participat en la presentació ressalten que volen pagar, però amb preus assumibles.

"Això és especulació pura"

Jiménez ha relatat que a la comunitat de Sant Joan Despí es paguen arrendaments d'entre 600 i 900 euros, i ara la propietat, Pyrenees Acquisitions, que és un fons d'inversió "proper" a Goldman Sachs, pretén fins i tot doblar-los, en un edifici amb una majoria de llogaters joves. Els veïns han proposat una pujada màxima del 15-20% a aplicar en tres anys sense èxit. "Això és especulació pura", ha lamentat, i ha advertit als inquilins, i especialment als polítics: "No podem seguir aguantant això que estem vivint". Segons ell, la situació és "alarmant", i insta les administracions a preocupar-se per les persones.

"Resistint veurem com aconseguim la nostra meta", ha assegurat. No es plantegen deixar de pagar el lloguer, però sí consignar-lo al jutjat a partir del març, que és quan s'esgoten els contractes, si no es pacta una pujada que estiguin disposats a afrontar. Fernández és el que pensa fer el mes que ve també, en el tercer mes d'haver-se esgotat el contracte. Viu amb la seva filla petita i la parella, i acceptaria que li pugin a 600 euros, el màxim que assegura que podria assumir. Ha rebut "insults, amenaces, talls de subministraments" i fins i tot li han ofert diners perquè marxi, però adverteix: "No em compraran amb diners".