El Tribunal Suprem ha establert que la condemna pel delicte de maltractaments sense lesions, a la parella o exparella sentimental, i que pot ser castigat amb penes de presó d'entre sis mesos i un any, ha d'implicar, a més, de forma preceptiva la prohibició temporal d'aproximació a la víctima.
Així ho ha fixat el ple de la Sala II del Suprem, destacant que és una interpretació d'acord amb la protecció a les víctimes de violència de gènere. Les audiències provincials no havien mantingut una línia uniforme a l'hora de decidir i el Tribunal ha volgut fixar un criteri.
L'article 153 del Codi Penal ha d'anar de la mà de l'article 57
Els magistrats, un dels quals ha estat Pablo Llarena, han determinat que el delicte de colpejar o maltractar sense causar lesió, és a dir, sense que es requereixi assistència facultativa, que està sancionada en l'article 153 del Codi Penal, ha d'entendre's compresa en l'article 57, fet que suposa una pena accessòria de prohibició d'apropar-se a la víctima.
L'article 57 del Codi Penal estableix com a obligatori, i no només com a potestat del jutge, la prohibició d'aproximació a la víctima per als autors de delictes d'homicidi, tortures, contra la llibertat sexual o de lesions, quan la persona agredida és la parella o exparella.
El Suprem puntualitza que, quan parla dels delictes de lesions, "aquesta última expressió no pot interpretar-se des d'un punt de vista purament gramatical".
La Sala subratlla que l'article 153, introduït el 2015, és un delicte emmarcat en la violència de gènere. El legislador va voler diferenciar-lo clarament d'altres figures delictives en què les víctimes de les accions descrites no són les dones unides a l'agressor pels vincles que s'inclouen.
Prohibició d'apropar-se durant dos anys
En el cas concret examinat, la Sala estima un recurs de la Fiscalia contra una sentència de l'Audiència Provincial de Madrid que va deixar sense efecte la prohibició d'aproximació imposada a un home que va donar una bufetada i altres cops a la seva parella en un carrer de Getafe, que li van causar contusions i ferides per les quals no va rebre atenció mèdica.
El Suprem reposa la sentència tal com la va dictar en primera instància el Jutjat de Violència de la Dona número 1 de Getafe, que va condemnar l'acusat a nou mesos de presó, dos anys de privació del dret a tenir i portar armes i prohibició d'apropar-se a menys de 500 metres a la víctima, al seu domicili, o al lloc de treball durant dos anys, així com de comunicar-se amb ella per qualsevol mitjà durant el mateix temps.
El Suprem prohibirà al maltractador apropar-se a la víctima encara que no hi hagi lesions
El Tribunal fixa aquest criteri arran que les audiències provincials han resolt de diverses maneres en múltiples ocasions
Ara a portada
Publicat el 10 d’agost de 2018 a les 15:48
Et pot interessar
-
Societat El temps d'aquest dijous 24 d'abril: es manté l'ambient assolellat
-
Societat Multes de fins a 250 euros per fer servir el mòbil amb volum al transport públic de Portugal
-
Societat Tanca un històric col·legi català amb 106 anys d'història
-
Societat Revilla considera que el rei emèrit podria recuperar el seu prestigi «portant els diners a Espanya»