El telèfon 112, distingit a Europa

Publicat el 03 d’abril de 2014 a les 07:48
Imatge de l'exterior de la seu del CAT112 a Reus, al Baix Camp Foto: delCamp.cat

El telèfon d'emergències 112 ha rebut el reconeixement europeu per la rapidesa d'atenció i la integració de les dues sales de l'Hospitalet de Llobregat i Reus. El jurat de l'Associació Europea del Número d'Emergències 112 (EENA) ha lliurat el premi a la delegació catalana en un acte celebrat a Varsòvia. El director del centre, David Ciudad, ha destacat que el 112 és un "servei d'excel·lència" que es basa en criteris de "proximitat, seguretat i qualitat". La reducció de trucades 'buides' -que es fan sobretot per errors tècnics- és un altre dels punts forts del model català. Els operadors del CAT 112 atenen una mitjana de 8.000 trucades diàries, el 97,5% de les quals s'atenen en menys de 10 segons.
 
El telèfon d'emergències CAT 112 ha rebut aquest dimecres a la nit, en un acte celebrat a Varsòvia, el premi 'Centre de trucades d'emergències excepcional', convocat per l'Associació Europea del Número d'Emergències 112 (EENA112). Ha recollit el guardó el director del Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència del CAT 112, David Ciudad. En declaracions a l'ACN, Ciudad ha assenyalat que «a nivell de país, hem d'estar orgullosos d'un servei d'excel·lència». El CAT 112 ha estat finalista del premi amb la República Txeca, València i Milà.
 
La mitjana diària de trucades que atenen els dos equips d'operadors se situa en les 8.000, tot i que poden arribar a les 13.500 en dates assenyalades com la Revetlla de Sant Joan o Cap d'Any, i que es reparteixen al 50% entre les dues sales. De forma habitual, la sala situada a la Zona Franca, a l'Hospitalet de Llobregat, respon les trucades amb origen al Barcelonès, Vallès Oriental i Baix Llobregat, mentre que la sala de Reus atén les de la resta de Catalunya.
 
Si les línies d'una sala se saturen, la trucada passa automàticament a l'altra sala; en el cas d'una saturació puntual dels dos centres, l'usuari és atès des de la primera posició disponible. Amb aquest sistema d'atenció, al voltant del 97,5% de les trucades que va rebre el 112 l'any passat van poder ser ateses en menys de 10 segons. A més, l'entrada en funcionament del centre de Reus, el 2010, va permetre garantir la seguretat d'un servei «al cent per cent els 365 dies de l'any», tal com ha subratllat Ciudad.
 
Un sistema que detecta les trucades 'buides' multireincidents
 
El CAT 112 va atendre 2,8 milions de trucades el 2013, un 12% menys respecte a l'any anterior, amb 3,2 milions. Un dels problemes comuns als centres d'emergències 112 són les trucades 'buides', que es generen per errors tècnics; marcacions equivocades; telèfons sense SIM; de forma automàtica i aleatòria per centraletes; telèfons d'ascensors i, fins i tot, de màquines expenedores connectades a través de telèfon per gestionar-ne el funcionament.
 
El CAT 112 va engegar el 2011 un sistema innovador de detecció de trucades 'buides' a través d'una base de dades de telèfons multireincidents. Amb aquest sistema, es demana a les trucades originades per aquests telèfons una acció humana, com prémer una tecla, per ser ateses de forma immediata. En cas que no ho facin, se situen a la cua de trucades per deixar pas a les prioritàries.
 
De les trucades rebudes l'any 2013, un 43% van ser operatives, és a dir, van activar els recursos d'emergències. En aquest apartat, també es va registrar un descens respecte a l'any anterior; el 2013, 1.227.040 trucades van ser operatives; 1.251.339 ho havien estat el 2012. 
 
Aprofitar les noves tecnologies i arribar als turistes, els reptes
 
Ciudad ha destacat que un dels reptes és aprofitar les «noves eines tecnològiques» per posar-les al servei de l'atenció a les emergències, com per exemple la nova aplicació per a persones sordes que el 112 va presentar fa uns mesos. 
 
Un altre dels desafiaments que es planteja el 112 català és oferir una «millor comunicació» als turistes, perquè se sentin «més segurs i més tranquils». Ciudad ha avançat que en aquests moments estan treballant en una aplicació perquè els turistes puguin avisar de les emergències en «el mínim de passos i de 'tuits'». També, el director del 112 ha assenyalat que la "formació dels operadors és fonamental» per continuar «avançant en la qualitat" del servei.