El Youssef, l'aficionat del Marroc protagonista a les xarxes: «El 0,1% que trenca coses no ens representa»

El jove marroquí reivindica que la celebració popular d'aquest dimarts al centre de Barcelona "transmetia la mateixa alegria" que les festes per les victòries del Barça, el seu equip

  • El Youssef Joudi, l'aficionat de la selecció del Marroc amb un discurs viral a Twitter -
Publicat el 07 de desembre de 2022 a les 20:47
El Youssef Joudi és un d'aquells joves que aquest dimarts una part de la població catalana mirava amb lupa. L'existència d'incidents a punts com Brussel·les, a Bèlgica, arran de la celebració de les victòries de la selecció del Marroc havia situat a tota una comunitat sota el focus mediàtic. Era la prèvia de l'enfrontament esportiu entre els combinats espanyol i marroquí a vuitens de final del Mundial de Qatar. Els Mossos d'Esquadra fins i tot van preparar un dispositiu preventiu especial. A l'hora de la veritat, però, i malgrat l'eufòria vinculada a la sorpresa de la victòria marroquina, els incidents van brillar per la seva absència. I el Yousef ho va copsar en una intervenció a betevé que es va fer ràpidament viral a Twitter: "Sabem que estem a Catalunya i que gaudirem amb seny". Ara hi aprofundeix. "El 0,1% que trenca coses per celebrar no ens representa", apunta el jove de 27 anys en conversa amb Nació.
 
La seva intervenció, que s'ha convertit en una referència a les xarxes socials, va tenir l'encert de trencar els discursos excloents sobre la migració. En menys de trenta segons, i en català, va condensar la reivindicació d'una celebració allunyada de la violència, l'encaix de la comunitat marroquina a Catalunya i la defensa de la llibertat del poble palestí vers l'estat d'Israel. Una realitat, la de Palestina, que no només denunciava ell. També s'en van veure banderes entre alguns participants de la celebració, i altres joves ho expressaven també verbalment. "Ho tenim molt present al Marroc, i tinc molts amics catalans que també hi donen suport, i ho vaig mencionar perquè estan vivint un apartheid en ple 2022", afegeix ara. 

En relació a aquest últim apunt reivindicatiu de Youssef Joudi, diversos usuaris han tingut la necessitat d'assenyalar que no es pronunciés sobre la situació del Sàhara. "Soc conscient de la situació al Sàhara. Però també sé que pot passar quan dius segons quines coses, i al Marroc hi he de tornar. Tinc amics i familiars", remata.


Celebració a l'estil Barça

Ell, com a part activa de la celebració, va ser testimoni directe de com van evolucionar els fets que captaven l'atenció mediàtica. "L'ambient va ser molt sa", resumeix. En una concentració que aplegava diverses generacions, si bé predominaven els joves, aquest jove del Papiol -va arribar a Catalunya amb cinc anys- va sentir una conjura col·lectiva similar a la que va viure durant la millor època del seu equip, el Barça.

Si bé reconeix que la victòria d'ahir podia tenir un punt més èpic, perquè "l'equip petit va derrotar el gran" i això potser només ho vivien "una vegada a la vida", allò que destil·lava el comportament col·lectiu era molt similar. "He anat moltes vegades a Canaletes. L'any 2009 ens passàvem més estona allà que a casa, com qui diu. Mirat en perspectiva, les dues celebracions transmeten la mateixa alegria", resumeix Joudi, abans d'aplicar un últim matís. "Al final, només és futbol". 

De fet, ell és el primer sorprès per l'impacte viral de les seves paraules. La seva intervenció a peu de carrer, en plena celebració, ha implicat milers de reaccions a les xarxes socials. Se'l veia animant la ciutadania de Catalunya a sumar-se a la festa de la comunitat estrangera més present al país. "Tinc molts amics catalans que tinc constància que anaven amb la selecció marroquina. I allò era una festa comunitària i del món àrab en general", afegeix ara. 

Davant d'això, el Youssef remarca que aquest dimarts es va demostrar que una petita minoria no pot deixar que s'etiqueti tota la població d'un origen. Menys encara en un context futbolístic en què altres aficions, sense importar l'origen, han protagonitzat greus aldarulls infinitat d'ocasions. En aquest sentit, tot i reconèixer haver identificat alguns episodis racistes al llarg de la seva vida, demana mantenir el debat en allò que es va veure. "El jovent que ha crescut aquí i ha anat a l'escola aquí ens estimem Catalunya. Igual que ho fa en Carles o en Joan, ho pot fer en Mohammed", clou.