Els advocats d'ofici, l'esperança del català als jutjats

Creixen un 70% les actuacions en la llengua del país d'aquest sector de la magistratura, en què un de cada cinc està inscrit en el programa de foment de l'idioma

Un judici, en una imatge d'arxiu
Un judici, en una imatge d'arxiu | ACN
Nació
15 de març de 2024, 15:31
Actualitzat: 16:36h
Les dades alerten que el català viu una situació de minorització lingüística creixent, i especialment en alguns àmbits. Si bé, hi ha rajos d'esperança, com les actuacions en el torn d'ofici en l'àmbit de la justícia, on el català s'ha incrementat en un 68,9% en els dos últims anys, amb un total de 12.639 el 2023, enfront de les 7.483 de 2021.

Són les dades que ha publicat Consell de l'Advocacia Catalana aquest divendres en la 15a Jornada sobre l'ús del català en la justícia que ha organitzat el Consell al Col·legi d'Advocats i Advocades de Tortosa. Segons explica l'associació, l'augment es deu al Programa de foment del català en el torn d'ofici que impulsen al costat de la Conselleria de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat, en el qual s'han inscrit un de cada cinc lletrats del servei.

Això suposa que un total de 1.365 es beneficien del complement salarial de 25 euros per actuació per utilitzar el català, un 31,1% més que el miler d'inscrits que hi havia fa dos anys, fins a arribar al 21,35% de professionals en el programa en 2023. Per col·legis d'advocacia, els que tenen un major percentatge d'inscrits són els de Manresa, Vic, Girona, Figueres i Reus; mentre que en xifres absolutes, els col·legis que tenen un major nom de participants en el programa són els de Barcelona, Girona, Manresa, Lleida i Tarragona.

Normalitzar l'ús de la llengua

El president de la Comissió de Llengua del Consell de l'Advocacia Catalana i degà del Col·legi de Manresa, David Casellas, ha assegurat que la distribució territorial de la implantació del programa és "un mirall de la realitat de la llengua en els diferents territoris". En aquest sentit, la presidenta del Consell i degana del col·legi de Tortosa, Marta Martínez Gellida, ha assegurat que "cal continuar fent esforços per a normalitzar l'ús de la llengua", alhora que ha afegit que l'ús del català en la justícia és un dret.