
Actualització 10.34h:
Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat, des de dos quarts de deu d'aquest matí, l'incendi del Baix Empordà, que ha cremat 551 hectàrees, la majoria de vegetació forestal i agrícola. Ara, l'objectiu és donar-lo per completament extingit abans d'aquest dijous a la tarda, quan les previsions meteorològiques apunten que la tramuntana tornarà a bufar amb intensitat. Aquest dimecres al matí ja no hi havia flama a la zona, tot i que quedaven alguns punts calents que els Bombers remullen amb la intervenció de mitjans aeris i dotacions terrestres, segons ha explicat el delegat d'Interior a les comarques gironines, Albert Ballesta.

Actualització 19.20h:
L'incendi s'ha donat per estabilitzat, segons ha confirmat Eudald Casadesús, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Girona, que ha preveu que dimecres al matí es pugui donar el foc per controlat. Totes les carreteres afectades han pogut ser reobertes.
Actualització 13.40h:
Les tasques d'extinció del foc al Baix Empordà es concentren ara al flanc de Flaçà i Foixà per acabar d'encerclar una quarta part del perímetre, mentre les altres tres quartes parts ja estan encerclades. Els Agents Rurals han reduït el perímetre afectat a 869 hectàrees, de les quals 312 són massa forestal cremada i 430 són agràries, però amb un 30% d'afectació per les flames. "La situació és d'una certa treva per la tramuntana però l'incendi no està controlat i les pròximes tres hores seran crucials per acabar d'encerclar el perímetre", ha dit el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que ha anunciat el final del confinament als quatre pobles. També ha demanat màxima precaució a tot el país per la sequera.

Actuaclització 09.32h:
Tres helicòpters bombarders i dues avionetes ja s'han incorporat en les tasques d'extinció del foc al Baix Empordà, que es va originar ahir a la tarda a Vilopriu afectant també Jafre, Colomers i Foixà, municipis que continuen confinats. Segons les últimes dades del Departament d'Interior, el foc té un perímetre de 1.000 hectàrees, tot i que més de la meitat de la superfície no s'hauria cremat. Segons que ha explicat el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, l'últim recompte realitzat pels bombers apunta a unes 300 hectàrees forestals i a unes 400 hectàrees agrícoles cremades.
"L'evolució és favorable i s'està treballant intensament al flanc dret; els resultats són esperonadors però hem de veure com es comporta el foc quan torni a entrar el vent", ha dit el delegat d'Interor a Girona, Albert Ballesta. Un total de 18 persones han passat la nit al pavelló de Sant Jordi Desvalls.
Amb la primera llum del dia els mitjans aeris -tres helicòpters bombarders i dues avionetes de vigilància i atac- s'han afegit a les tasques d'extinció del foc, que ha cremat unes 500 hectàrees. També hi ha confirmats dos hidroavions cedits pel Ministeri d'Interior que també estan anant cap a la zona afectada.
El vent continua essent un factor decisiu en les tasques per apagar el foc. Segons el delegat d'Interior a Girona, Alber Ballesta, ja no bufa la tramuntana però s'ha de veure com es comporta el vent a l'espera que torni a entrar. "Aquestes hores són bàsiques per poder atacar", ha assenyalat. De moment, el foc s'ha estès en un perímetre de mil hectàrees, de les quals la meitat s'haurien cremat. Les últimes informacions també confirmen que el foc no ha afectat cap casa si bé ha arribat a alguna zona propera, com ara jardins, tanques i pallisses.
Durant la primera compareixença que s'ha fet aquest matí des del centre de comandament instal·lat a Camallera, Ballesta ha explicat que s'han viscut "moments crítics" entre les dues i les quatre de la matinada però que a partir de les quatre l'evolució ha estat "favorable". Les 66 dotacions terrestres continuen treballant "intensament" al flanc dret i els resultats "són esperonadors", ha dit el responsable d'Interior a Girona. Les tasques es concentren sobretot a evitar que les flames arribin a la Pera i a Púbol, una zona propera a les Gavarres on hi ha una gran quantitat de massa forestal i amb un potencial important de risc. "Sembla que no hi arribarà però caldrà valorar-ho al llarg del dia", ha afegit, alhora que no ha entrat a valorar possibles causes del foc.
Es manté el confinament
Els municipis afectats són els mateixos que ahir dilluns, corresponents a Vilopriu, Jafre, Colomers i Foixà, i es manté el confinament dels seus veïns. Durant la nit, un total de 18 veïns han hagut de deixar les seves cases i han dormit al pavelló de Sant Jordi Desvalls. Una cinquantena de persones de fora dels nuclis urbans han anat a dormir a casa d'algun familiar.
Pel que fa a l'afectació viària, cal recordar que ahir al vespre ja es va tallar la carretera GIV-6232 entre Vilopriu i Colomers i la GI-634 entre Colomers i Jafre i aquest dimarts a primera hora s'han afegit nous talls de circulació a tres vies de la zona afectada. Es tracta de la C-66 a Celrà, la C-66 i la GI-642 a la Pera, la GIV-6232 a Vilopriu i la GI-634 a Colomer.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XiNaa2EnoKE[/youtube]


Bombers al foc a la zona de Foixà. Foto: Marina López (ACN).
Les flames avancen descontrolades Foto: ACN
Actualització a les 1,21 h
Comunicat de Bombers de la Generalitat
..................................................................
Actualització 0.53 h
Roda de premsa del conseller Ramon Espadaler
Aquestes són les principals informacions trameses pel conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, en la seva compareixença pocs minuts abans de la una de la matinada des del lloc de comanament a l'incendi del Baix Empordà.
- A partir d'avui es tanca l'accés a diversos massissos del Gironès, el Baix Empordà i la Selva, i es declara Alfa 3 a la majoria de comarques del centre i el sud de Tarragona .
- Queda suspès el transport escolar a la zona propera a l'incendi avui dimarts
- El foc no està controlat i s'espera aprofitar que ha afluixat la tramontana per atacar les flames al sector de Colomers.
- A trenc d'alba, intervindran els mitjans aeris.
- No consten danys personals. Hi ha persones evacuades a Sant Jordi Desvalls, procedents de Colomers.
- S'han cremat instal·lacions agrícoles, però no consta que s'hagin cremat cases, només algunes han patit danys com crema de persianes.
- S'han cremat a l'entorn d'unes 400 hectàrees. El foc ha avançat a 4 km/h, una velocitat que enguany no s'havia assolit en cap sinistre.
- Els focs i els riscos que no hem tingut a l'estiu, els tenim ara. Tenim combustible, tenim vent. Hi ha per davant una setmana climatològicament complicada al nord i al sud del país. Es demana cautela al conjunt dels ciutadans.
....................................
Informacions prèvies
Un incendi crema aquest vespre en una zona forestal a Vilopriu (Baix Empordà). Segons ha informat els Bombers de la Generalitat, el foc s'ha declarat cap a dos quarts de set en una zona situada entre els pobles de Vilopriu i Camallera, a tocar de la carretera GIV-6231, a l'alçada del quilòmetre 2. Les flames s'estenen per un perímetres de 300 hectàrees de vegetació forestal i agrícola.
Les previsions meteorològiques no juguen a favor, perquè el fort vent es preveu que no afluixi durant la matinada. El foc ha obligat a desallotjar 23 persones i a confinar els habitants de quatre pobles a casa seva. En concret els municipis de Vilopriu, Colomers, Jafre i Foixà.A la zona hi bufa la tramuntana amb intensitat i amb vents de 60 quilòmetres per hora.
Seixanta dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat treballen en les tasques d'extinció de l'incendi. S'han hagut de tallar les carreteres GIV-6231 a Vilopriu i la GI-634 a Colomers. Es fan desviaments per la GI-634 i la GI-623, segons indica el Servei Català de Trànsit.
El foc ha avançat en direcció sud, i ja ha creuat en més d'un tram la GI-631, que uneix Vilopriu amb Colomers. La zona on hi ha el foc està envoltada de camps i de superfície que ja s'havia cremat en d'altres incendis anteriors. Hi ha una vuitantena de Mossos d'Esquadra a la zona. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, assegura que, a hores d'ara, la tramuntana s'ha convertit "en el principal enemic".
Vilopriu és una zona tan castigada pels incendis forestals en els darrers anys que existeixen sospites que hagin estat provocats. Veure vídeo del foc de 2012 i més informació d'antecedents
Galeria de fotos de les primeres hores de l'incendi (ACN)
