
Roda de premsa de presentació de la Bústia Ètica i de Bon Govern. Foto: Ajuntament de Barcelona
L'octubre del 2015, el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, va anunciar en roda de premsa que a principis del 2016 s'obriria la bústia ètica, que permetria als ciutadans controlar les males pràctiques de l'Ajuntament de Barcelona. Llavors ja van explicar que seria una iniciativa pionera i que seria la primera vegada que el govern d'una ciutat disposaria d'aquest servei per a la ciutadania.
No obstant això, és ara, el gener del 2017 quan finalment es posa en marxa la Bústia Ètica i de Bon Govern. A partir de demà divendres 20 de gener, a les 10 del matí, qualsevol ciutadà podrà adreçar-se a l'Oficina de Transparència i Bones Pràctiques a través d'aquest mecanisme municipal. "És un orgull per a nosaltres estrenar un servei pioner a l'estat i a Europa", ha tornat a explicar el tinent d'alcalde Jaume Asens. "La transparència és massa seriosa per deixar-la únicament en mans de l'administració i els polítics".
Després d'any i mig de treball, el consistori de Barcelona assegura l'anonimat i privacitat del ciutadà, i té a punt els processos legals perquè s'activi una investigació a partir d'una denúncia a la bústia ètica. "Avui, sense tecnologia no hi pot haver transparència. Feia falta la decisió política per fer aquest pas", ha afegit en roda de premsa el gerent de recursos, Joan Llinares. En resposta al retard d'un any per estrenar la bústia ètica, Llinares ha volgut puntualitzar que van ser "massa optimistes" quan van anunciar-la per primera vegada. "Abans hem hagut de resoldre un sistema complex tecnològic però de gran qualitat, aspectes legals de confidencialitat del ciutadà i de protecció de dades".
A partir de demà ja es pot utilitzar la #BústiaBonGovernBCN per denunciar males pràctiques i corrupteles de manera totalment anònima. pic.twitter.com/JjB7R47Dh3
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) 19 de gener de 2017
Amb la col·laboració ciutadana
El servei entra en funcionament gràcies a la col·laboració entre l'Oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques, l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI) i el col·lectiu ciutadà Xnet, que ja té experiència en facilitar a la ciutadania un canal anònim i segur de denúncia de la corrupció, a través de la bústia XnetLeaks.
Els membres d'Xnet han destacat que l'Ajuntament s'atrevís a facilitar l'anonimat de les denúncies i a utilitzar la xarxa encriptada TOR, com a solució per assegurar la confidencialitat. "L'anonimat és un canvi de paradigma entre la ciutadania i l'administració", ha explicat Simona Levi, membre fundadora de Xnet. Cal puntualitzar que la col·laboració amb la plataforma ciutadana finalitza en aquest moment i que el treball realitzat durant mesos ha estat totalment desinteressat.
Funcionament senzill i anònim
Barcelona és la primera ciutat de l'estat espanyol en crear una bústia que fa servir un programari lliure i permet l'ús de la xarxa encriptada TOR per garantir l'anonimat del denunciant. "La bústia ètica és un element de vigilància, el que vol dir que és aplicable a totes les instàncies de l'ajuntament de Barcelona, els organismes autònoms, les entitats públiques empresarials locals, les fundacions, els consorcis i altres administracions on participa el consistori de la capital catalana", ha explicat el gerent del consistori.
El procés de la bústia ètica és molt senzill. Primer de tot cal anar a la pàgina web que l'ajuntament de Barcelona ha habilitat per a les comunicacions i seguir les indicacions. Si s'opta per navegar de manera completament anònima, s'aconsella descarregar-se el navegador TOR a l'ordinador de l'usuari. Una vegada instal·lat, només caldrà introduir la direcció web i procedir a fer la denúncia.

El col·lectiu Xnet explica el funcionament de la xarxa encriptada TOR. Foto: Redacció