Els restaurants hauran d'informar als seus clients que poden endur-se les restes del menjar a casa. És una de les mesures que contempla el projecte de llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari que aquest dimarts ha aprovat el govern espanyol, reunit en consell de ministres. Ho ha explicat el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la compareixença a la Moncloa. El ministre ha afirmat que el client disposarà d'un recipient -reciclatges i sense cost- on transportar l'aliment. En el cas de Catalunya, hi ha una norma similar que és vigent des del 2020.
Planas s'ha referit a la importància que té la llei, gairebé pionera ja que només França i Itàlia en dispsoen d'una de similar a la UE. Planas ha fet al·lusió al principi de sostenibilitat i al fet que la norma és "una resposta a una necessitat social reclamada per la societat" i a la "ineficiència alimentària". El ministre ha dit que la llei "no vol ser intervencionista sinó regulatòria" i vol assumir un dels objectius dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que és reduir a la meitat el malbaratament d'aliments per càpita mundial. Ha recordat que la FAO, l'agència de l'ONU per a l'alimentació, ha assegurat que es malbarata un 30% de l'aliment mundial.
El ministre ha insisitit en què la llei obliga tots els agents de la cadena alimentària a elaborar un pla de prevenció per combatre el malbaratament. Segons ha dit, el 40% del malbaratament es produeix en cases i establiments i un 20% en la cadena alimentària. S'hauran de jerarquitzar l'ús que es dona als productes alimentaris abans de llançar-los i estableix la prioritat que s'ha de donar al consum humà, establint la donació a entitats com els bancs d'aliments.
Les empreses hauran d'establir convenis amb les organitzacions receptores que especifiquin les condicions de recollida, emmagatzemantge i transport. L'objectiu és conèixer l'origen de cada producte alimentari. També les entitats que rebin els aliments hauran de dur un registre dels productes que entren per tal d'assegurar la traçabilitat dels aliments. El text legislatiu inclou un seguit de sancions a establiments de restauració que no compleixin amb les normes de la llei, i que poden arribar fins als 60.000 euros.
Planas ha expressat el context en què s'¡aprova el projecte, quan existeix el risc d'una greu crisis alimentària, el que fa més peremptòria la necessitat d'afrontar un problema que, com és el malbaratament, toca a les consciències. El text també contempla la transformació dels aliments en melmelada o sucs perquè estiguin en condicions de consum.
Els clients dels restaurants es podran endur les restes de menjar a casa
El govern espanyol aprova un projecte de llei contra el malbaratament que estableix sancions a bars i supermercats que poden arribar fins als 60.000 euros

- Terrasses al centre de Barcelona | Yvelisse Teixeira -
- | Yvelisse Teixeira
ARA A PORTADA
Publicat el 07 de juny de 2022 a les 14:34
Actualitzat el 07 de juny de 2022 a les 15:47
Et pot interessar
-
Societat Una estudiant del Conservatori del Liceu denuncia tocaments d'un professor
-
Societat La Sagrada Família haurà de readmetre una treballadora acomiadada l'endemà d'acabar la baixa per maternitat
-
Societat El temps d'aquest dimarts 17 de juny: a tocar dels 40 graus
-
Societat Catalunya manté el nivell 4 d'alerta antiterrorista: quins espais es vigilaran més?
-
Societat Collboni desembarca a Madrid per reivindicar les «capitalitats» de Barcelona (amb un Almeida absent)
-
Societat Un incendi en una residència de gent gran de Barcelona obliga a desallotjar tots els avis