[noticiadiari]2/250233[/noticiadiari]
Si bé el debat sobre les superilles -un model que entrarà de ple en la conversa electoral- ha planat sobre diversos debats del ple municipal d'aquest divendres, el primer toc d'atenció ha estat molt més ampli, amb la vista posada al conjunt de mesures per abordar l'emergència climàtica. L'acord polític arriba un dia després que s'oficialitzi la condemna del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) a l'Estat per la situació atmosfèrica a Barcelona, entre altres ciutats.
En aquest context, el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha justificat el seu suport a la mateixa proposta que els assenyala perquè "estem tots d'acord que no han estat suficients" però ha introduït un matís: "Em costa trobar mesures que no hagin estat adequades". Ho ha dit poc abans de reivindicar que s'ha "reduït la contaminació un 30% des del 2015", quan van arribar al govern els comuns. També ha brandat exemples de reforç del transport públic, la multiplicació per dos dels carrils bici i l'augment d'un 56% d'usuaris de la bicicleta.
Davant d'això, el líder d'ERC, Ernest Maragall, ha reclamat autocrítica davant el camí que queda per córrer i ha lamentat que encara hi ha exemples com "l'estació de l'Eixample" en què s'estan tornant a superar els límits d'emissions adequades. Badia, que ho ha reconegut, ha insistit en què encara cal aprofundir en polítiques contra l'emergència climàtica, també amb un enfocament interurbà, i ha mirat a la Generalitat per agilitzar l'increment d'estacions de mesura a la ciutat.
L'acord subscrit a l'Ajuntament, a més, també planteja que hi hagi un compromís marc d'aplicació de les mesures per reduir la contaminació, amb una proposta "que superi el marc del projecte Superilla Barcelona". Una idea que, de fet, la regidora de Junts Francina Vila ha matisat. "Més que superar-la, cal aparcar-la", ha apuntat, com a avantsala del debat que acabaria marcant part important de la resta del debat.
Superilles: vell debat, noves posicions
Si bé fa anys que la transformació urbana liderada per Barcelona en Comú -però executada amb suport del PSC al govern i sovint amb ERC a l'oposició- evidencia el xoc de model entre partits polítics, aquest divendres s'han confirmat les noves posicions respecte a les superilles. Ho ha evidenciat una proposició de Junts que demanava "aturar la implantació de les superilles, no fent noves licitacions d'obres ni projectes, fins que se n'hagi realitzat una avaluació d'impacte" amb sistemes digitals d'anàlisi àmplia. Una proposta que s'ha pogut apuntar el gol de seduir un dels membres del govern, com és el grup socialista. "Fins i tot els seus socis, el PSC, que ha estat corresponsable de les superilles, han rectificat", ha reivindicat el portaveu de JxCat, Jordi Martí Galbis. "Quan unes coses no van prou bé, s'han d'aturar i no insistir en l'error", ha incidit. Socialistes i ERC s'han afanyat a explicar el perquè de la postura crítica amb una política que fa bandera de reduir el trànsit als carrers i reduir la contaminació a la ciutat. La més contundent ha estat la republicana Eva Baró, que ha disparat a dues bandes. En un sentit, ha lamentat l'enfocament de Junts i l'ha vinculat a "l'immobilisme" en polítiques de transformació urbana, mentre que ha defensat que als republicans els mouen "raons diametralment oposades" a les de JxCat a donar suport a la iniciativa. En una altra línia, ha reivindicat estar a favor de mesures com les pacificacions i la lluita contra la contaminació atmosfèrica i acústica, però ha defensa que s'ha constatat que "és un error fer-ho sense consens, rigor, ni ciència".
Tant Baró com la tinent d'alcaldia Laia Bonet (PSC) han mencionat els dubtes sobre l'impacte de les superilles en el preu de l'habitatge. En el mateix sentit, la representant socialista ha prioritzat prendre "mesures efectives" més enllà de tenir "bones idees". Per això, ha enumerat dubtes que li planteja el projecte de superilles. Especialment, ha denunciat que el trànsit que es treu d'alguns carrers castiga d'altres, que es creen "barris de primera i de segona" o que limita el transport públic en fer-lo incompatible amb algunes transformacions dels carrers.
Unes paraules que no han satisfet la màxim representant dels comuns que ha encapçalat el projecte de les superilles, Janet Sanz. La tinent d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha lamentat que els que han estat els seus socis habituals a l'hora de tirar endavant les polítiques d'ampliació del verd i reducció de l'espai al cotxe hagin fent una gesticulació conjunta amb Junts per Catalunya i la resta de l'oposició, que sí que han estat crítics amb el projecte durant tot el mandat. Igualment, Sanz ha reivindicat que augmentar el verd en els interiors d'illa -proposta estrella socialista- "s'han fet sempre i no evita ni redueix la contaminació".