
Cues al taulell de Vueling, aquest dilluns al matí. Foto: ACN
Retards d’hores, cues interminables a la terminal de l’aeroport del Prat, manca d’informació i, en el pitjor dels casos, cancel·lacions del vol. El caos de Vueling ja ha afectat en menys de tres dies a més de 70.000 viatgers que havien de sortir des de Barcelona. La causa, com denuncien els sindicats de tripulació i pilots, és una mala planificació que té una complicada solució a curt termini, tot i els esforços de la companyia i dels treballadors. De fet, Foment ha obert un expedient i avui la companyia haurà de donar explicacions al govern. Les multes podrien ser greus i superiors als 4 milions d’euros si Foment hi veu reincidència.
El dret d’assistència. Però què val fer en cas de retards o cancel·lacions? Des de l’Agència Catalana del Consum (ACC) recorden que si el retard és de més de dues hores, qualsevol persona té dret d’assistència, és a dir, de rebre beguda i menjar gratuïtament durant el temps que calgui esperar el vol. A més, si els retards obliguessin els passatgers a esperar una o més nits, la companyia els ha de proporcionar allotjament en un hotel i haurà de pagar tots els desplaçaments. També està obligada a oferir mitjans de comunicació als viatgers que vulguin avisar de la seva situació. En concret, els viatgers tenen dret a dues trucades o a enviar missatges de text, de fax o correus electrònics.
El dret a compensacions. També l’ACC explica que d’acord amb la sentència del Tribunal de Justícia europeu del 19 de novembre del 2009, el passatger d’un vol que pateixi un retard igual o superior a tres hores o una cancel·lació del vol té dret a rebre una compensació econòmica automàtica equiparable a la que pot percebre en cas de cancel·lació del vol. Les quanties van des dels 250 euros per a vols de fins a 1.500 quilòmetres, passant pels 400 euros en cas que el vol sigui d’entre 1.500 i 3.500 quilòmetres, fins a 600 euros (o 400 euros sí és dins de la Unió Europea) per a vols de més de 3.500 quilòmetres.
El dret a la devolució del bitllet. Alhora, recorden des de l’ACC que si el retard és superior a cinc hores, aleshores el viatger té dret a renunciar al bitllet. En aquest cas, la companyia haurà de retornar l’import del viatge en menys de set dies. Si calgués, hauria d’acompanyar la devolució del bitllet amb un altre bitllet gratuït de tornada al lloc de partida del viatger. Des de l’Agència Catalana del Consum, però, recorden que si el viatger ha comprat el bitllet en una agència de viatges o el vol forma part d’un vol combinat, els passatgers hauran de reclamar a la pròpia agència. En cas de cancel·lació del vol, el viatger té dret a escollir si vol la devolució de l’import del bitllet o un mitjà de transport alternatiu.
El dret d’informació. Molts dels afectats aquesta última setmana s’han queixat de la manca d’informació que ha proporcionat Vueling, però des de l’Agència Catalana del Consum recorden que la companyia aèria està obligada a donar als viatgers un imprès on s’indiquin quins són els drets a què es pot acollir qualsevol persona en matèria de compensació i assistència. Aquesta informació s’ha de proporcionar per escrit i ha d’aportar també les dades concretes de l’organisme nacional responsable del compliment del Reglament.