
Dues estudiants sortint del campus de la UVic, aquest matí. Foto: Adrià Costa
Durant aquest any, els rectors de les universitats catalanes i la Secretaria d'Universitats i Recerca analitzaran diferents models universitaris i estudiaran les necessitats de cada àrea de coneixement per poder decidir en quins casos es flexibilitza i es canvia a 3 any la durada dels graus. Així ho ha explicat el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, que defensa ''no precipitar-nos'' i assegura que el curs vinent, no estaran implantats. Castellà creu que el decret aprovat pel Consell de Ministres és una ''bona notícia'' pels sistema universitari català i respon a una ''reivindicació històrica'' que permet recuperar autonomia per a les universitats i per a Catalunya.
El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha explicat que, després de l'aprovació del decret que obre la porta als graus de 3 anys, el Consell Interuniversitari Català i el Govern començaran a treballar per definir en quins àmbits de coneixement es pot dur a terme aquesta reforma i en quines es mantindrà l'actual sistema. Castellà consdiera que cal ''no precipitar-nos'' per poder-ho treballar degudament i per això fixa que els graus de 3 anys no seran una oferta real fins el curs 2016-2017. Pel curs vinent, els únics graus de 3 anys seran algunes proves pilot que ja existeixen en determinades universitats.
Castellà vol fer una diagnosi de diferents sistemes europeus per comprovar quin és el que més li interessa a Catalunya, com a sistema internacionalitzat amb vocació europea. Per això, Castellà posa d'exemple Holanda, on els mateixos estudis poden durar diferent en funció de la universitat o del tipus d'accés, i per això creu que cal decidir-ho com a sistema i fer-ho de manera ''raonada''.
El secretari d'Universitats i Recerca ha recordat que aquesta flexibilització és una ''reivindicació històrica'' del sistema universitari català, i per això ho considera una ''bona notícia'' perquè dona ''l'instrument '' que necessitaven les universitats catalanes per apropar-se a la majoria de països europeus. Per Castellà, el 3+2 o el 4+1 és un ''tòpic'' que s'ha de trencar perquè un estudiant podrà seguir un grau de 3 anys i després un màster d'1, si li interessa, o fer un grau de 4 anys i un màster de 2 en funció de les seves prioritats.
Antoni Castellà també ha deixat clar que el preu dels màsters és un altre debat i ha defensat que els graus de 3 anys també poden representar un abaratiment dels estudis pels universitaris. Pel secretari, un dels ''eixos a preservar'' és que el decret no tingui no suposi un ''prejudici econòmic'' pels estudiants a Catalunya.