Els judicis franquistes, la Fiscalia i les altres notícies destacades del dia (19/10/2016)

Publicat el 19 d’octubre de 2016 a les 19:29

Familiars de les víctimes del franquisme, a les portes del Parlament. Foto: ACN

El Parlament desafia l'Estat a impedir l'anul·lació dels judicis franquistes. El Parlament ha donat llum verda a iniciar els tràmits parlamentaris per aprovar la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. Impulsada per Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP, cap grup havia presentat esmenes a la totalitat, motiu pel qual no ha calgut ni tan sols votar perquè la norma per anul·lar els judicis del franquisme superi el debat a la totalitat, davant l'atenta mirada de representants dels familiars d'alguns dels 78.331 processats i 3.358 executats per la dictadura feixista. Tot i això, els grups són conscients que la llei té molts números d'acabar al Tribunal Constitucional (TC) i, de fet, els sobiranistes ja han deixat clar que l'alt tribunal no frenarà la norma.

Forcadell respon la Fiscalia: «Dinamitar l'Estat és permetre la corrupció». Un cop més, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha comparegut per defensar-se de les acusacions de la Fiscalia ara que ha formalitzat la querella per haver permès que es votessin les conclusions de la comissió de procés constituent. Si bé el ministeri públic acusa la presidenta del Parlament de voler "dinamitar" l'Estat, Forcadell ha replicat que "dinamitar l'Estat és permetre la corrupció, suspendre lleis per evitar desnonaments o garantir la igualtat i coartar la llibertat dels parlamentaris".

El RACC acusa l'Estat de la mort de nou persones a l'N-340 en dotze mesos. El RACC va publicar ara el setembre del 2015 una potent campanya en què denunciaven la sinistralitat de la carretera N-340. Aquest dimecres, una nova publicació a pàgina sencera a la majoria de diaris de paper denuncia l'Estat, que mentre "estudia mesures", s'hi han produït nou morts més. "D’un incident imprevist se’n diu accident. Però d’un incident previsible no se’n diu accident, se’n diu passivitat", versa la campanya.

Margallo avisa que suspendre l'autonomia és una possibilitat: «S'aplicarà quan s'hagi d'aplicar». El ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha assegurat aquest dimecres que fins ara no hi ha hagut "cap necessitat" d'aplicar l'article 155 de la Constitució, el de la suspensió de l'autonomia, davant el desafiament sobiranista a Catalunya i ha afegit que es farà quan "calgui aplicar-lo". Al seu entendre, no cal "matar mosques a canonades".

Colau es queda sense pla de mandat pel rebuig de l'oposició en bloc. L'Ajuntament de Barcelona no disposarà aquest mandat del Pla d'Actuació Municipal (PAM), el full de ruta sobre les prioritats polítiques que s'han d'aplicar. L'oposició en bloc ha tombat la proposta del govern d'Ada Colau, que formen BComú i el PSC, per al PAM del període 2016-19. Hi han votat en contra CiU, C's, ERC, el PP i la CUP, cosa que impedeix que prosperi la tramitació que s'ha iniciat aquest dimecres a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció. No obstant això, aquest guió del mandat només estableix les prioritats, però tècnicament no és obligatori per a poder governar.