Els Mossos d'Esquadra alerten d'un repunt de segrests virtuals a Catalunya

La policia va rebre aquest dimarts la primera denúncia d'una víctima a qui li van fer creure que li havien segrestat la filla | Va pagar 1.200 euros

Publicat el 06 de juliol de 2016 a les 09:41

Els Mossos d'Esquadra han tornat a alertar d'un repunt important dels segrests virtuals, segons ha explicat aquest matí el sergent Enric Martínez, cap de la Unitat de Segrestos i Extorsions, a El món a RAC1. Segons dades a les quals ha tingut accés l'emissora, en el que portem d'any, la policia ha registrat 33 intents. Això és un més que els registrats durant tot l'any passat (32): 25 fets a Barcelona, dos a la Regió Policial Metropolitana Nord, dos a la Sud i tres a Tarragona.
 
Aquest repunt es concentra, sobretot, en els últims 11 dies. Des del 25 de juny fins avui, se n’han fet 15. La víctima rep una trucada dient que han segrestat un familiar. Si vol que l'alliberin, haurà de pagar un rescat. Però el cas és que no hi ha cap segrest i tot es redueix a una simple estafa. 

Aquest dimarts, els Mossos d'Esquadra van rebre la denúncia de la primera víctima a Catalunya que ha pagat, a qui li havien segrestat la seva filla. Van ser 1.200 euros.

Els segrestadors virtuals van trucar la víctima i li van comunicar que tenien la seva filla. La van fer anar a buscar els diners, anar a un locutori i enviar-los a Xile, sempre sense deixar-lo penjar el telèfon. Un cop feta la transferència, els van dir que trobarien la noia al Parc Güell. Però després de tres quarts d d'hora, els van dir que canviaven de plans: que anessin a Torrent de l'Olla. Un cop allà, van penjar.
 
El sistema d'extorsió no és massa sofisticat i els estafadors “truquen aleatòriament”, ha apuntat el sergent. "Ara han evolucionat una mica més. En aquesta onada, han atacat molt les zones altes de Madrid. I ara ataquen les zones altes de Barcelona", ha afegit.

En l'onada anterior de segrests virtuals, els Mossos d'Esquadra van ubicar els delinqüents a dins d'una presó de Xile. “Et fan creure que el pagament serà físic però al final fas una transferència per Western Union o similars. Aquí no hi ha res", explica el mosso.
 
Generalment, les trucades vénen de Xile, amb un 056 de prefix. "Et fan creure que t'estan vigilant, que t'estan seguint. I una persona que està en xoc s'ho creu", ha argumentat Martínez.
 
Els Mossos alerten que és molt important, per tal de seguir el rastre dels estafadors, el tema del destinatari dels diners: el nom i els cognoms de la persona que recull els diners i on es fa.