Els «narcopisos» minen el Raval: «Tothom està acollonit pel que passa aquí»

El barri s'ha convertit en "un supermercat de la droga" que obre 24/7, les 24 hores cada dia| Els veïns fan cassolades diàries des de fa més de 50 dies per exigir a les administracions que posin fi al tràfic de drogues | Els "narcos" s'han instal·lat en pisos que no són seus i calculen que hi ha uns 15 "punts calents" on es trafica amb estupefaents

Publicat el 27 d’agost de 2017 a les 09:10
Tot el dia hi ha gent que puja i baixa per l'escala. Alguns acudeixen per buscar la seva dosi, i d'altres només l'adquireixen per revendre-la. "Creua la porta un o dos per minut", assegura en Carlos, un veí. El número 22 del carrer d'en Roig, al barri del Raval de Barcelona, s'ha convertit "un supermercat de la droga" que obre 24/7, les 24 hores cada dia, adverteix. S'hi pot trobar cocaïna, heroïna, metamfetamines i, per encàrrec, s'hi pot aconseguir "coses més fortes", continua. "Fa un mes hi entraven 500 persones al dia", calcula.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kYde_cfwE30[/youtube]

Les actuacions policials han aconseguit rebaixar el fenomen, però segueix ben viu. La presència dels narcotraficants implica que al davant del bloc del carrer d'en Roig "hi ha batalles campals, gent que t'ensenya el ganivet, que et vol fer puntades de peu", relata en Carlos. També han presenciat sobredosis i ferits greus després de les baralles. Un dia l'Emily va veure com un "ionqui" duia un ganivet clavat a la cama i li sagnava, però ell no se'n va adonar fins més tard. "Tothom està acollonit pel que passa aquí", remarca en Carlos, i els veïns han decidit mobilitzar-se.

Fan cassolades diàries i tenien previst fer la número 50 el passat diumenge, però l'atemptat de la Rambla va frustrar-la i van canviar el soroll de les cassoles pel silenci de les espelmes. Les han posat des de l'atac i fins al diumenge, especialment com a senyal de rebuig d'unes pintades islamòfobes que han aparegut en almenys dos dies a la porta de l'escola Milà i Fontanals. Després de l'avís veïnal, els serveis municipals les han anat esborrant ràpidament.
 

Un narcotraficant després de dutxar-se amb aigua de l'edifici. Foto: Veïnat del Raval


Molts dels residents contactats admeten que han rebut amenaces dels "narcos", però els del carrer d'en Roig han decidit deixar la por de banda. Aquest diari ha comprovat "in situ" una d'aquelles escenes que tallen la respiració, i va ser quan es va acostar una consumidora i va demanar tabac amb una actitud intimidatòria. A vegades, però, no és només que s'acosti algú, sinó que amenaci de clavar un ganivet o una xeringa, relaten.

Una perruqueria on cauen xeringues

Fets com aquests han dut l'Emily a decidir tancar la perruqueria que té al carrer. Abans la tenia al carrer d'en Robador, al davant de la Filmoteca, però pagava un lloguer de 2.000 euros mensuals i va decidir traslladar-la just al costat de casa, on l'arrendament del negoci és de 350 euros. Una sisena part del que abonava. La droga li farà moure de nou el negoci. "Em llencen xeringues, ampolles i excrements", relata. Tot ve d'un "narcopis" de sobre de la perruqueria.

[blockquote]"Em llencen xeringues, ampolles i excrements", explica l'Emily, i ha decidit traslladar el negoci[/blockquote]
Mirar d'entrar al local pot ser un exercici perillós, i això s'ha traduït en un descens de la clientela. A vegades li entra un "ionqui" amb monedes i li demana canviar-les per bitllets. "Es veu que no els venen la droga si paguen amb monedes", explica. Algú l'ha amenaçat de clavar-li una xeringa al coll. "Ja no es pot obrir així", lamenta. Està buscant un altre local pel Raval, però no pensa canviar de pis. "Seguiré aquí lluitant", assegura.

Els veïns n'han viscut de tots colors. El terrat del número 22 servia com a base d'operacions dels "narcos" i hi van acumular quilos i quilos d'escombraries. "Hi van arribar a viure 60 persones", asseguren. Finalment van aconseguir que l'Ajuntament actués, i es va endur 1,2 tones de brossa en tres camions, expliquen. Els narcotraficants utilitzaven una sortida d'aigua per dutxar-se, però els residents l'han inutilitzat.
 

Xeringues usades abandonades al carrer. Foto: Veïnat del Raval


Creuen que el pis de la droga no té aigua corrent: de tant en tant baixa algú amb un bidó per llençar els orins. Al carrer paral·lel, el de les Egipcíaques, al darrere de la Biblioteca de Catalunya, és un dels punts on acudeixen els drogaddictes per consumir. Mentre tres guàrdies urbans recullen part d'una xeringa amb uns guants, un jove amb accent italià dona a entendre que també es punxa. "Jo també em drogo, i no em sembla bé que deixin el que utilitzen pel carrer", afirma.

Davant de la necessitat que veuen que s'actuï, al carrer d'en Roig han redescobert com n'és d'important teixir una bona xarxa de relacions amb qui resideix al seu costat. "Jo vigilo per al meu veí", destaca l'Alejandro, el qual lamenta que fins ara no coneixia els seus propis veïns quan són d'allò més útils per garantir la seguretat mútua. A més de les cassolades, els residents preparen una manifestació davant del Districte de Ciutat Vella pel 9 de setembre.
 
Els veïns exigeixen solucions perquè estan "farts"

No és cap novetat que al Raval hi ha droga, però els veïns asseguren que sí que ho és d'aquesta manera. "Estem farts", exclama en David, que també viu al carrer. Explica que fa 12 anys que hi resideix i els últims darrers mesos "ha passat alguna cosa que no havia passat abans". L'Alejandro es mostra convençut del fet que en altres zones de la ciutat es viuen processos de gentrificació, o sigui que han apujat els preus perquè aquests indrets han guanyat atractiu, i ha acabat portant més traficants al Raval.

"Els han expulsat dels llocs on estan", afirma. La Patricia considera que està més vinculat amb la crisi: les famílies del Raval no podien assumir el cost de la hipoteca, van ser desnonades, els pisos han acabat buits en mans del denominat "banc dolent" (la Sareb) o del fons voltor Blackstone, i així es poden ocupar sense impediments perquè els traficants hi estableixin la seva base d'operacions. A més, es queixen que la llei és massa laxa. "Compares la legislació europea amb l'espanyola i la portuguesa, i estàs en el paradís terrenal per a tots els ocupes", defensa en Carlos.
 

El terrat on es van retirar 1,2 tones d'escombraries. Foto: Veïnat del Raval


Que la crisi ha facilitat l'ocupació d'habitatges és un fet, però no que hi hagi un augment de drogues com l'heroïna, sostenen fonts coneixedores del dispositiu municipal d'atenció a la drogoaddicció. Calculen que hi ha uns 15 "punts calents" on es trafica amb estupefaents, tot i que és una xifra que pot anar variant. A vegades és en pisos ocupats, però n'hi ha que paguen sempre el lloguer per passar més inadvertits.

Els traficants solen ser romanesos o pakistanesos, també dominicans, mentre que de consumidors n'hi ha molts italians i de països de l'Europa de l'Est, afegeixen les mateixes fonts. Evidentment, també espanyols. Entre el veïnat també parlen d'alemanys. A l'Ajuntament admeten que un dels punts calents és el número 22 del carrer d'en Roig. Malgrat que els veïns creguin que darrerament han arribat més traficants expulsats d'altres barris, se segueixen detectant pisos on es ven droga en altres zones de la ciutat fora del Raval.

Un vell problema però amb veïns mobilitzats

Al dispositiu municipal asseguren que l'estiu passat ja es donava una situació similar a la que denuncien els veïns del Raval, però la diferència és que llavors no es van unir per queixar-se com ara han fet. A finals de juny van lliurar a l'Ajuntament i la Generalitat un document per exigir solucions amb unes 70 firmes. Després van venir les cassolades, que s'han estès en altres punts com al carrer d'en Gil i Sant Vicenç. "Aquesta gent (els narcos) viuen de la por, però nosaltres no podem cedir a la por", relata en Carlos, i continua: "Exigim a l'Ajuntament i la Generalitat que resolguin el problema".

[blockquote]"Aquesta gent (els narcos) viuen de la por, però nosaltres no podem cedir a la por", relata en Carlos[/blockquote]
A l'edifici del número 18 del carrer Sant Vicenç, que fa cantonada amb Cardona, també hi ha "narcopisos". El bloc va patir un incendi i va estar buit durant un temps, però s'han reformat alguns habitatges i ara estan a la venda. No obstant això, en pocs dies un "ja ha estat ocupat tres vegades", admet A, algú que sap què s'hi cou a la zona però que demana anonimat. Darrerament s'ha aconseguit executar un desnonament per ordre judicial en 29 dies, però la regla general és que es tardin entre tres i quatre mesos.

Una mobilització del veïnat del barri contra el tràfic de drogues. Foto: Veïnat del Raval


A vegades els "narcos" extorsionen els propietaris dels immobles ocupats i els demanen diners a canvi de deixar el pis abans d'arribar a judici. N'hi ha pocs que paguin, segons A, però algun ha abonat 800 euros perquè li deixin el pis. No obstant això, també és habitual que es quedin amb els diners però que segueixin amb l'habitatge ocupat o els narcotraficants tornin a entrar-hi. La paciència s'ha esgotat per a alguns veïns, i al carrer de Sant Gil s'hi han registrat alguns enfrontaments violents fins que s'han expulsat els traficants.

La por s'ha apoderat al carrer de l'Om, on hi ha pisos socials propietat de l'Ajuntament que han estat ocupats per narcotraficants. El consistori n'ha reconegut un en aquesta situació i que té una investigació oberta, però veïns de la zona asseguren que són més, i que ja fa anys que es dona aquest fenomen, però el Patronat municipal de l'Habitatge mai ha fet res per ajudar-los. "Saben el que hi ha a l'escala però ells no fan cas", lamenta un altre resident del barri, que n'anomenem B per preservar-ne la identitat. "Tenim por", confessa.

 
L'actuació policial: 21 entrades a domicilis i 17 detinguts
Des de principis d'any, els Mossos d'Esquadra han realitzat 21 entrades a domicilis al Raval i han detingut 17 persones en el marc de la lluita contra els "narcopisos". Es tracta del darrer balanç que ha ofert la policia catalana, després que el 10 d'agost desmantellés tres punts de venda i consum d'estupefaents al barri. Entre el 26 de juliol i aquella data els Mossos i la Guàrdia Urbana han desmantellat set punts on es trafica amb estupefaents.

No obstant això, els veïns adverteixen que sovint tancar-ne un significa que ràpidament se n'ocupa un altre. En tot cas, se senten una mica més alleugerits perquè l'Ajuntament ha netejat d'escombraries el terrat del número 22 del carrer d'en Roig, s'ha augmentat la presència policial i s'ha reforçat la il·luminació d'algun punt, com al carrer Picalquers, perpendicular al d'en Roig. El "supermercat de la droga" havia aconseguit reduir la llum d'aquest indret per prosseguir amb els seus tripijocs.
 

Operació en un pis on es venia heroïna, al carrer d'en Robador. Foto: Adrià Costa