Per a Unió de Pagesos urgeix un paquet legislatiu que garanteixi la justícia i l’equitat en el comerç i la distribució dels productes alimentaris. Això passa, entre altres, per l’actualització de les llotges i els mecanismes estadístics públics, per tal que assegurin la transparència dels mercats. A més, cal una administració decidida a fer complir les normes actuals que ja regulen el mercat, la competència i el comerç alimentari. Cal recordar que del 2001 al 2015 la pagesia ha suportat una davallada del 39% de la renda agrària per dos factors essencialment, per una Política Agrària Comuna (PAC) que ha deixat de sostenir els preus, tenallada per la liberalització deslleial en l’accés al mercat interior de la UE, i pels oligopolis agroindustrials i comercials que rebaixen, fins i tot sota costos, els preus pagats als productors, es lamenten des d'UP.
UP considera que l’Administració ha de garantir que l’accés de la població al medi rural i natural tingui en compte la convivència amb les activitats agrícoles, ramaderes i forestals. D’altra banda, l’increment de l’impacte de la fauna cinegètica, protegida i salvatge any rere any provoca importants pèrdues a els explotacions agràries.
En el cas de la pagesia de muntanya, el sindicat ha lamentat les retallades del 20% en els darrers anys que, en alguns casos, han arribat fins al 50%. Sobre això, la CUP també va manifestar aquest dijous el seu suport més explícit als pagesos, a qui consideren un sector productiu vital per a comarques com el Berguedà.
Tal com ha explicat el Servei Català de Trànsit a NacióDigital, la mobilització de la pagesia, però, no ha tingut un gran impacte en el trànsit, que s'ha desviat per l'interior de Berga amb la col·laboració de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra. En total, han indicat, hi ha hagut un quilòmetre de retencions durant l'hora que ha durat la mobilització, que s'ha produït entre les 12.00 i les 13.00 hores.