Els treballadors del metro porten al carrer la crisi de l'amiant

Coincidint amb la convocatòria de vaga, els sindicats del metro exigeixen solucions a l'Ajuntament i el Govern

Manifestació dels treballadors del metro de Barcelona
Manifestació dels treballadors del metro de Barcelona | Andreu Merino
08 d'abril de 2019, 17:41
Actualitzat: 21:56h
La vaga parcial d'aquest dilluns al metro no només es viu al subsòl. Uns 400 treballadors s'han manifestat al centre de Barcelona, en una marxa que ha acabat a la plaça de Sant Jaume. 
  Precisament, els sindicats reclamen a l'Ajuntament de Barcelona i al Govern mesures contra la crisi de l'amiant. Tot plegat, el mateix dia que CCOO ha denunciat que TMB oculta informació sobre el nombre d'afectats pel material contaminant, tot i que l'empresa ho nega. La marxa ha avançat pel centre de Barcelona amb crits de "Tu que estàs mirant, també t'estan matant" i càntics favorables a mantenir la nova convocatòria de vaga parcial pel 29 d'abril.
 
El comitè d'empresa ha xifrat en un 95% el seguiment de la vaga I TMB ha evitat donar un percentatge. Fonts de l'empresa han assegurat que l'aturada no ha provocat afectacions greus més enllà de les esperes i les aglomeracions a les andanes.
  La presidenta del comitè d'empresa, Amada Álvarez, ha acusat TMB i l'Ajuntament de Barcelona d'abordar la crisi de l'amiant des d'una perspectiva "electoralista" i en funció dels seus interessos personals.

Álvarez ha llegit un comunicat a la plaça Sant Jaume en què els treballadors avisen que "lluitaran fins a les útimes conseqüències"'.

Els sindicats acusen l'alcaldessa,Ada Colau, la regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, i el conseller delegat de l'empresa, Enric Cañas, de "minimitzar" i "negar" la presència d'amiant al metro, així com l'exposició a la qual.asseguren que estan sotmesos tots els treballadors i usuaris. "És una falta de respecte i d'humanitat", ha dit Álvarez.

La primera jornada de les aturades a Barcelona

La jornada de vaga al servei de metro de Barcelona, en un capítol més del conflicte per l'amiant, ha provocat aglomeracions de passatgers als combois del transport subterrani. De fet, la gran quantitat de persones que s'han acumulat a les andanes ha obligat a TMB a regular l'accés als enllaços amb la L5, concretament a les estacions de La Sagrera i Sagrada Família i, ocasionalment, a Verdaguer, des de les 7.30 del matí, amb serveis mínims del 40% en tractar-se d'hora punta i amb intervals d'espera d'entre 6 i 10 minuts.

A Sagrada Família, una de les estacions on hi ha hagut més aglomeracions, tot i l'accés regulat els viatgers han esperat amb resignació els combois, que en la majoria dels casos han arribat a l'estació ja plens i no tothom que esperava hi ha pogut accedir.

Des de TMB s'apunta que els serveis mínims fixats són "insuficients" i alerten que de dos quarts de deu del matí a les deu, quan els serveis mínims seran del 20%, hi haurà "problemes" perquè "els combois no tindran prou capacitat". A partir d'aquesta hora s'acabarà el primer torn de la vaga, que es reprendrà a les quatre de la tarda i fins les 8 del vespre amb el 40% de trens, i de dos quarts de deu del vespre fins a les dotze de la nit amb el 20%.
Arxivat a