
Un dels activistes de l'APE i afectat per la pobresa energètica. Foto: Isaac Meler
Endesa, una de les principals companyies elèctriques que operen a Catalunya, encara no ha signat el conveni per combatre la pobresa energètica malgrat que el termini de dos mesos que va donar el Govern per fer-ho s'esgota aquest març. Fonts de la companyia han explicat a NacióDigital que mantenen converses amb la Generalitat i que "hi ha la voluntat" de signar-lo, però falta acabar de negociar amb el Govern "serrells" que s'han de matisar.
D'altra banda, Gas Natural Fenosa ha confirmat que encara estan "a l'espera de l’aprovació d’un protocol que reguli la comunicació entre les empreses subministradores amb els serveis socials municipals". La compantia de subminsitrament "mostra la seva voluntat d’arribar a un acord amb la Generalitat de Catalunya i la resta d’administracions en matèria de lluita contra la pobresa energètica. Alhoren Gas Natural vol recordar que encara s'han de resoldre les carències de procediment per a l’intercanvi d’informació amb les administracions i les ajudes a les famílies vulnerables i harmonitzar amb les evolucions de la normativa estatal actualment en tràmit". Fenosa ha explicat a NacióDigital que en espera de l’aprovació del protocol mencionat ha intensificat l’intercanvi d’informació de clients vulnerables amb els serveis socials dels 947 municipis de Catalunya i "ha creat un serveis d’atenció telefònica dedicat exclusivament als serveis socials per a garantir una agilitat en la gestió de les comunicacions".
La Generalitat no s'ha pronunciat encara sobre quins passos pensa seguir a partir d'ara, una estratègia que s'analitzarà en una reunió aquest divendres on també hi participarà, com a mínim, l'Ajuntament de Barcelona.
El termini dels dos mesos es va fixar el 19 de gener, quan la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, les diputacions i els municipis catalans van exhibir unitat per forçar que les empreses subministradores, especialment d'electricitat i gas, hagin de pagar com a mínim la meitat de la despesa de la pobresa energètica, que és la tesi que ve defensant el consistori de la capital catalana des de fa uns mesos.
Les administracions catalanes van pactar un model comú de conveni, figura que preveu la llei 24/2015 contra la pobresa energètica, perquè les empreses subministradores es corresponsabilitzin a l'hora d'afrontar-la. El text preveu que cobreixin com a mínim la meitat de la despesa amb mesures com tarifes socials, condonacions del deute de les famílies o aportacions econòmiques directes, evitant que només les administracions se'n facin càrrec. També s'hi exigeix que no es talli aigua, gas o llum sense avisar abans els serveis socials.
Gas Natural declina concretar si negocia amb el Govern
El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va avisar les companyies en la reunió del gener amb les administracions catalanes. "No esperarem eternament. En mes i mig o dos mesos hi ha d'haver resposta de les subministradores", va afirmar als mitjans. De fet, amb el termini s'ha estat generós, i és que ja han transcorregut gairebé dos mesos i mig. Endesa està en converses amb el Govern i assegura que pretén signar-lo. L'altra gran empreesa energètica, Gas Natural, ha declinat concretar per ara si també negocia amb l'executiu.
NacióDigital s'ha posat en contacte amb el departament d'Empresa i Coneixement i amb el de Treball i Afers Socials, les dues conselleries encarregades de gestionar aquesta problemàtica, per conèixer en quin estat es troben les converses. Fonts del gabinet de Jordi Baiget han declinat fer declaracions fins demà, quan tenen previst fer públic un comunicat sobre aquesta qüestió. Per la seva banda, des de Treball i Afers Socials han traslladat la petició d'informació sobre l'estat dels convenis a la conselleria de Baiget al·legant que és aquest el departament encarregat de gestionar-los.
L'Aliança contra la Pobresa Energètica exigeix mà dura
La portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, assegura que no tenen constància que la Generalitat hagi signat cap conveni amb alguna de les principals companyies subministradores. Des de l'entitat recorden que ells ja es van oposar a l'acord que es va assolir en la cimera del gener perquè consideren que les elèctriques s'haurien de fer càrrec del 100% de les factures impagades per pobresa energètica. "No s'ha de destinar ni un euro de diner públic a pagar aquests deutes", apunta Campuzano, que recorda que la llei 24/2015 obliga les companyies a fer front a l'import total d'aquests impagaments.
Per això la portaveu de l'Aliança considera "increïble" que les elèctriques ni tan sols hagin signat "un conveni que els afavoreix" i fa una crida a la Generalitat perquè apliqui més "pressió" a les subministradores per obligar-les a moure fitxa. Concretament, Campuzano exigeix que es facin públics els noms de les empreses que s'han negat a firmar i que les administracions es comprometin a no contractar-les. També reclama a la Generalitat que desplegui el talonari de multes i comenci a imposar sancions. "No pot ser que hi hagi una llei que s'està incomplint reiteradament sense que passi res", assegura.

Maria Campuzano, portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica. Foto: Adrià Costa