El passaport sanitari aprovat per les autoritats europees entra en vigor aquest dilluns a l'estat espanyol. El document arriba coincidint amb l'obertura de fronteres per als turistes vacunats, i permetrà facilitar els viatges entre països durant l'estiu. Tot i que al conjunt de la Unió Europea no es començarà a aplicar fins al juliol, aquí ja es comença a testar com a prova pilot.
Com és? El certificat, que pot ser digital o en paper, s'expedeix de forma gratuïta i està tant en la llengua del país com en anglès. Compta amb un codi QR que ha de ser llegible a qualsevol dels territoris per verificar la seva autenticitat.
Es pot viatjar sense estar vacunat? El certificat no és exclusiu per a les persones vacunades. El document acredita que la persona ha donat negatiu en una prova de Covid, que l'ha passat en els darrers 180 dies o que està vacunada. Així, en principi, els vacunats s'estalviaran les PCR i la resta no es veuran obligats a fer quarantena si presenten una PCR o una prova d'haver superat la Covid-19. Si bé els governs europeus s'han compromès a eximir de tests addicionals o quarantenes als portadors del certificat, es reserven el dret a reimposar restriccions sanitàries si són "necessàries" i "proporcionades" per controlar la pandèmia.
Com es pot aconseguir? Les autoritats sanitàries del país, és a dir, hospitals o centres de proves Covid són els encarregats d'expedir el certificat. Des d'aquests punts es genera el codi QR que s'envia al mòbil de l'interessat o se li entrega en paper, a més de registrar-lo en una base de dades de nivell estatal.
Quina informació conté? Les dades que constaran en el document seran el nom i els cognoms, la data de naixement, el tipus de vacuna que se li ha subministrat, la data i el lloc on es va produir la vacunació i si s'han completat les dues dosis o només una. En el cas de les persones que viatgen sense estar vacunades, el certificat mostrarà el resultat de la prova Covid o el justificant segons s'ha passat la malaltia recentment.
Això vol dir que el document especificarà amb quina de les vacunes autoritzades per l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha estat immunitzat el viatger: Pfizer, AstraZeneca, Moderna o Janssen. Tot i això, també el podran obtenir els que hagin rebut la vacuna russa Sputnik V o la xinesa Sinopharm i totes aquelles que hagin estat acceptades per l'Organització Mundial de la Salut.
Hi haurà, però, diferències. Les persones vacunades amb un dels productes avalats per l'EMA gaudiran de lliure circulació sense restriccions entre els països europeus encara que només hagin rebut la primera de les dosis i els falti la segona. Les que hagin rebut la vacuna russa o xinesa, en canvi, s'estalviaran les restriccions només si el país de destí les reconeix com a vàlides.
És imprescindible per viatjar? El document no és indispensable per sortir del país. Tot i això, el passaport Covid facilita molt els tràmits a l'hora de viatjar durant la pandèmia. Si el passatger no el porta, el procés per creuar fronteres es pot allargar.
A quins països es podrà fer servir? Ara per ara són tretze els països europeus que participen en la prova pilot. A banda de l'estat espanyol són: França, Itàlia, Grècia, Alemanya, Croàcia, Dinamarca, Xipre, Malta, Eslovènia, Polònia, Estònia i Romania. A més, també poden utilitzar el passaport Covid els viatgers que arribin des d'estats segurs de fora de la Unió Europea, com Austràlia o Nova Zelanda.
Què passa amb la resta de països? També s'hi pot viatjar, però els estats que ara per ara no estan inclosos al passaport Covid tenen unes mesures restrictives d'entrada i sortida que s'han de respectar. En aquest mapa es pot consultar, país a país, què és necessari per poder-lo visitar.
[noticiadiari]2/220113[/noticiadiari]
Què passa si visites un país de "baix risc"? L'entrada al país està sotmesa a la normativa del passaport Covid, en el cas que ara el tingui vigent, o a les normes restrictives que s'hi imposin, però la sortida (i entrada posterior a qualsevol altre país) és lliure. Com a exemple, si viatges a Malta (que és dels pocs països de "baix risc" ara per ara) per entrar-hi t'hauràs d'acreditar amb el passaport sanitari, però no serà necessari fer-ho a la sortida.
[plantillacoronavirus]
Entra en vigor el «passaport Covid»
Tots els detalls del document que permet viatjar lliurement per Europa a partir d'aquest dilluns
ARA A PORTADA
-
-
-
Radiografia del Govern i dels partits: com encaren el futur de la legislatura? Bernat Surroca | Sara Escalera | Oriol March
-
Un any de «nova etapa»: Illa es consolida a Palau amb l'horitzó de Rodalies, finançament i pressupostos Bernat Surroca Albet
-
L'independentisme continua fent teràpia un any després del 12-M: tornarà a tenir majoria? Oriol March
Publicat el 07 de juny de 2021 a les 10:44
Actualitzat el 07 de juny de 2021 a les 18:56
Et pot interessar
-
Societat Odissea d'una víctima de violència masclista per un pis social (adjudicacions errònies incloses)
-
Societat Els Bombers donen per controlat l'incendi de Vilanova però avisen que la nau pot col·lapsar
-
Societat Què ha de canviar perquè pugui viure plenament en català a Barcelona?
-
Societat Augmenten a 24 les comarques en alerta per tempestes fortes
-
Societat Europa va notar problemes a la xarxa mitja hora abans de l'apagada
-
Societat «Pensava que era boira, però feia olor de clor»: així s’ha viscut el confinament químic