Què és el «binge drinking», l'última tendència de consum d'alcohol perillosa sobretot en adolescents

Els joves prenen avui més begudes alcohòliques i en menys temps, fet que comporta riscos per a la salut

Els joves beuen més alcohol en menys temps
Els joves beuen més alcohol en menys temps | Arxiu
Redacció
22 de juny de 2024, 18:53

Els adolescents de l'Estat comencen a consumir alcohol als 14 anys de mitjana, segons l'enquesta ESTUDES 2021, i un estudi coordinat per la UAB amb més de 870 adolescents catalans mostra que gairebé el 83% consumeix alcohol un mínim de 3,2 vegades al mes.

"Els que fan un afartament, el conegut binge drinking, i prenen entre 4 i 5 consumicions en un període curt representen el 33%, mentre que gairebé un 30% abusa tant de l'alcohol que sovint tenen borratxeres", explica Joaquín T. Limonero, catedràtic de Psicologia de la UAB i coordinador del grup que realitza l'estudi.

El consum d'alcohol entre els joves s'ha incrementat, sobretot pel que fa al botellot, que està per sobre de la mitjana. I el binge drinkin, previ a l'entrada de les discoteques, als bars o al carrer, també va en augment. Què és aquest fenomen?

"Durant els últims 30 dies, el 23,2% s'ha emborratxat i el 27,9% ha begut cinc o més copes, gots o canyes d'alcohol en un temps aproximat de dues hores, conegut com a binge drinking o consum d'afartament", recull el treball estadístic, que també assegura que les dones beuen i s'emborratxen més que els homes.

Celia Prat, cap de l'equip de formació de Fad Juventud, és entrevistada per Infosalus perquè expliqui què és el binge drinking i per què està de moda ara. La resposta? "Una forma de consum d'alcohol intensiu que, bàsicament, suposa un consum en grans quantitats i en espais de temps curts. De cinc o més begudes per als homes i de 4 o més per a les dones durant unes dues hores i en l'últim mes". 

Segons ella, el consum tradicional d'alcohol no era tan intensiu i ara els models actuals de consum, sobretot en població jove, asseguren que està lligat a l'oci. "Aquests moments es produeixen els caps de setmana i es redueix el temps per fer el consum", explica. 

Quins són els efectes? "Tenen uns riscos associats majors, una facilitat d'intoxicació alcohòlica més alta, d'alteracions cerebrals amb trastorns neurocognitius, de lesions hepàtiques cardiovasculars, i més nivell d'addicció o de dependència", afegeix Prat. A més, explica que les persones que practiquen binge drinking presenten un nivell més alt de discussió, més episodis en què no recorden les coses i més dificultats per concentrar-se, a més d'un penediment més alt de les relacions sexuals.