Esdevenen els propietaris d'un castell després d'ocupar-lo durant més de 30 anys
La fortificació militar del segle XIX ubicada a menys de quatre quilòmetres del centre de Santander canvia d'amos arran d'una usucapió extraordinària

- El castell de Corbanera, Santander -
- Wikicommons
ARA A PORTADA
Publicat el 27 de març de 2022 a les 14:24
Situació insòlita a Cantàbria. El castell de Corbanera, una fortificació militar del segle XIX ubicada a menys de quatre quilòmetres del centre de Santander, té nous amos. Així s'ha determinat a partir d'un informe de la Universitat de Cantàbria (UC) que ha conclòs que les famílies que porten ocupant l'edifici des de fa dècades s'han guanyat el dret a quedar-se'l legalment.
I és que l'any 2012, l'Ajuntament de Santander va declarar l'immoble com a Bé d'Interès Cultural (BIC) degut al seu alt valor patrimonial. No obstant això, el consistori tenia certs dubtes sobre a qui pertanyia el castell perquè a l'interior del recinte s'havien construït diversos habitatges i això suposava un problema legal. Per aquest motiu, l'administració local va demanar als experts de la universitat càntabra elaborar un estudi sobre quin era l'escenari actual.
I en aquest document queda ben clar. El castell ja no pertany a l'Ajuntament de Santander perquè ha estat ocupat "des d'una data indeterminada", es calcula entre el 1950 i el 1960, desembocant en una usucapió extraordinària en confluir-se tots els requisits exigits perquè tingui lloc: possessió en concepte d'amo pública, pacífica i ininterrompuda. Des de la universitat assenyalen que ha transcorregut el temps legal requerit -30 anys- perquè es pugui adquirir el bé per usucapió.
Feia anys que el govern de Cantàbria insistia al consistori de la capital que s'havien de fer càrrec de la seva conservació. Malgrat tot, després de l'informe dels catedràtics, serà el mateix Ajuntament qui demani a l'executiu regional que s'encarregui del seu manteniment; al·legant que són les pròpies comunitats autònomes qui estan obligades a protegir els immobles declarats Bé d'Interès Cultural.
A més a més, en aquesta línia, el regidor de Patrimoni de la ciutat, Víctor González-Huergo, apunta que els serveis jurídics municipals també coincideixen que l'edifici ja no pertany a l'Ajuntament i que, per tant, no té competències per actuar en el mateix.
Et pot interessar
-
Societat El Meteocat posa data al canvi de temps: així es notarà
-
Societat El temps d'aquest dilluns 21 de juliol: avís per calor nocturna a vuit comarques
-
Societat Abracadabra! La botiga de màgia més antiga del món és a Barcelona
-
Societat Una IA per jutjar multireincidents: la petició de la Fiscalia de Barcelona
-
Societat Mor Joan Callau, exalcalde de Sant Adrià de Besòs
-
Societat Javier Tebas felicita el seu fill per estrenar-se en «l'art més bonic del món: la tauromàquia»