Societat

Espanya aixeca el veto i finalment votarà a favor de l'acord del Brexit

El president del govern espanyol, Pedro Sànchez, aconsegueix un acord "històric" sobre Gibraltar

ARA A PORTADA

Publicat el 24 de novembre de 2018 a les 14:35
Espanya permetrà que l'acord del Brexit tiri endavant. Així ho ha anunciat aquest dissabte el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Ha confirmat que aixeca el veto i que votarà "sí" en la cimera extraordinària d'estats membres que se celebrarà aquest diumenge a Brussel·les.

El moviment de Sánchez arriba després d'un últim gest de Theresa May, que li ha confirmat que "Europa i el Regne Unit han acceptat les exigències que havia marcat Espanya" sobre Gibraltar. El president assegura que, segons l'acord que han deixat per escrit, serà l'Estat qui tingui "l'última paraula" en les qüestions que facin referència a Gibraltar durant tot el procés de desconnexió del Regne Unit. Una vegada s'efectuï la retirada del Regne Unit de la Unió Europea, la relació "política, jurídica i fins i tot geogràfica" de Gibraltar amb aquesta unió passarà sempre per l'estat espanyol, ha explicat Sánchez, en una declaració als mitjans de comunicació al palau de La Moncloa.

L'acord, que ha esta fruit de "difícils però fructíferes negociacions", ha dit, no modifica l'article 184 del Tractat de Retirada que demanava Espanya. No obstant això, sí que ha establert una declaració conjunta de la Comissió Europea i del Consell d'Europa que reconeix que, en el marc d'aquest acord, es descarta que l'article sigui aplicable "al contingut de la futura relació, inclòs l'àmbit territorial". 

Fins el moment, aquest article deia que el Regne Unit i la Unió Europea havien de negociar els termes de la seva futura relació, però no precisava que, per a tot allò referit a Gibraltar, s'havia de comptar amb Espanya. Amb aquesta declaració política "històrica", segons Sánchez, es posen "les bases d'un nova forma d'abordar la relació amb Gibraltar, a nivell europeu". Així, i a partir d'ara, Espanya podrà negociar directament sobre Gibraltar, i també haurà de ser tinguda en compte per a qualsevol acord de la Unió que s'apliqui a Gibraltar. 

Per la seva part, el govern de Gibraltar ha assegurat que el penyal "es quedarà amb Gran Bretanya en el futur". "Celebrem el compromís del Regne Unit per negociar el comerç futur i altres qüestions amb la UE que serveixin per a tota la família britànica de nacions, inclòs Gibraltar", afirma el comunicat.

"Fracàs i humiliació històrica"

El president del PP, Pablo Casado, ha titllat l'acord sobre Gibraltar assolit en el marc de les negociacions del Brexit entre Espanya, el Regne Unit i la Unió Europea (UE) de "fracàs i humiliació històrica". En declaracions als mitjans, el popular ha explicat que l'article 184 –que es refereix a les negociacions sobre la futura relació UE-Regne Unit- no ha estat modificat i per tant les cartes del president del Consell i la Comissió Europea, documents que el president espanyol, Pedro Sánchez ha presentat com a garanties, "no serveixen de res" perquè no són "jurídicament vinculants".

Casado ha assegurat que aquestes "cartes" no són jurídicament vinculants". "Per tant, en un futur Espanya no guanyarà legislativament als tribunals qualsevol decisió que prengui el Regne Unit" sobre el penyal, ha argumentat. Amb aquest pacte, segons el parer del popular, "el govern d'Espanya ha capitulat en la seva responsabilitat de defensar la sobirania d'Espanya".