L'Estat ja ha enllestit l'eina per evitar pujades de lloguer desproporcionades amb l'Índex de Preus de Consum (IPC), que ha anat apujant els últims exercicis. Tot i que encara no s'ha concretat, des del principi la idea ha estat que aquest índex esquivés que quan l'IPC es dispara, els lloguers puguin apujar en excés. La situació econòmica també s'ha vist agreujada per la guerra d'Ucraïna i per la qual el govern espanyol ja havia intentat posar solució topant l'augment de preus. Enguany, el límit es va fixar en el 3%.
Aquest era un mandat que la llei d'habitatge havia posat damunt la taula de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i que ara ja comença a materialitzar-se. La nova referència per a l'actualització anual de l'índex dels contractes serà una fórmula que mescla l'IPC i la inflació subjacent, una estimació a llarg termini del Ministeri d'Economia sobre els períodes i un coeficient fixat pel Ministeri d'Habitatge, que tindrà en compte les "circumstàncies del mercat". La clau de volta és que si puja més del 2%, es contemplen "mecanismes de correcció per a la moderació". La primera dada es farà pública el pròxim 2 de gener i a partir d'aleshores s'anirà actualitzant mensualment.
No afecta tots els contractes
Malgrat això, aquest índex no tindrà en compte qualsevol contracte. Només els llogaters i llogateres que hagin signat un contracte abans del 25 de maig del 2023 i que, per tant, estiguin sota el paraigua de la llei d'Habitatge. Tampoc s'hi podran acollir els nous contractes perquè no impedeix que els propietaris i propietàries estableixin inicialment el preu que vulguin, només les actualitzacions. Des del ministeri d'Isabel Rodríguez, han assegurat que posaran en marxa un sistema per "ajudar que tots els ciutadans i ciutadanes d'aquest país puguin saber com s'actualitza el preu del seu lloguer”.