L'explicació matemàtica rere les llargues cues al lavabo de dones

L’espai, el temps i la freqüència són els factors principals que donen resposta a aquest fet

  • Persona aixecant la tapa d'un lavabo
Publicat el 14 de febrer de 2025 a les 17:18

Sempre hi ha més cua al lavabo de dones. Lluny de ser un tòpic, existeix una explicació matemàtica rere aquest fet que se centra en tres punts: l'espai, el temps i la freqüència.

Ho explica la matemàtica Anna Julià Verdaguer a Que corri l'aire!, la nova sèrie de capítols del programa radiofònic Les Dones i els Dies compartida a les xarxes per trencar estereotips amb dades històriques, curiositats i consells per al benestar.

Així doncs, l'espai és el primer element a tenir en compte. Els lavabos estan repartits -generalment- entre homes i dones de forma igualitària: la meitat de l'espai per homes i l'altra meitat de l'espai per a dones. Els vàters per homes combinen urinaris i vàters tancats, mentre que les dones només tenen vàters tancats, que ocupen més espai.

"Per tant, en el mateix espai, més homes que dones poden utilitzar el lavabo alhora", argumenta en el vídeo la col·laboradora del programa de Catalunya Ràdio presentat per Montse Virgili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Catalunya Ràdio (@catalunyaradio)

El segon factor és el temps. Les dones necessiten més del doble de temps dins del bany per diferents explicacions que enumera Julià: obrir i tancar la porta ja ocupa més temps que anar a un urinari i hi ha altes probabilitats que una dona tingui la regla i necessiti més temps per canviar-se. També és més probable que una dona, i no un home, vagi acompanyada d'un infant o d'una persona dependent.

El tercer punt és la freqüència. "L'embaràs redueix la capacitat de la bufeta i fa que tinguem més ganes d'orinar", afirma la matemàtica. "A més, les dones tenen vuit vegades més probabilitats de tenir infeccions urinàries que els homes", afegeix.

Aquesta reflexió evidencia, segons Julià, que el repartiment de l'espai als lavabos entre homes i dones s'hauria de replantejar.