Fins a 900 menors no acompanyats tindran plaça en centres abans d'acabar l'any

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, demana "no confondre" l'atenció als menors no acompanyats amb les polítiques de seguretat

Publicat el 15 de novembre de 2018 a les 17:12
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha manifestat aquest dijous que el departament "té gairebé tancat que hi haurà 900 places en centres de segones oportunitats" destinades a aquells menors no acompanyats (MENA) que tenen un perfil més alt d'emancipació per tal de poder treballar entorn a la seva inserció laboral i a la seva formació professional. Això es produirà abans d'acabar-se l'any, segons informen fonts de la conselleria.

Després de l'acord assolit aquest dimecres entre la Generalitat i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, el conseller ha defensat que cal "treballar amb tots elements de seguretat" però ha demanat "no confondre les polítiques de protecció a la infància davant la situació de persones amb la vulnerabilitat derivada del trajecte migratori i vinculada al fet de ser menors d'edat amb les polítiques de seguretat".

Tot això arriba dies després de l'agressió al metro Santa Coloma de Gramenet, on 15 joves van agredir sexualment una noia i van ferir la seva parella. Al final, 14 dels joves van ser detinguts i un d'ells es va veure que havia passat pel sistema de protecció de la Generalitat. En el seu moment, el Homrani ja havia dit que cap dels detinguts constava com a menor no acompanyat.

El conseller ha remarcat que "de les quinze persones detingudes, cinc han passat a disposició judicial i dels quals cap és menor" i ha remarcat que cal "treballar amb tots els elements de seguretat". Tot i així, ha demanat "no confondre" aquests elements "amb les polítiques de drets a la infància".

L'esforç de la DGAIA i la creació de places

Chakir El Homrani ha destacat l'esforç que s'està fent des del departament i, en concret des de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) per a la generar noves places en centres per atendre als MENA que arriben a Catalunya i evitar, d'aquesta manera, situacions com ara que hagin de dormir en comissares policials.

El Homrani ha recordat que només entre l'1 de gener i l'1 d'octubre han arribat 3.033 adolescents i joves migrants sense referents adults ni familiars, respecte els 300 o 400 anuals d'anys enrere. 

"Estem a una mitjana de creació de places molt elevades" tenint en compte "tot el que comporta generar més de 3.000 noves places en el sistema d'infància i adolescència", ha destacat. També ha ressaltat que es posa el focus en l'apoderament, en la inclusió social i en l'acollida i en evitar la estigmatització del col·lectiu".

Pel que fa a la sobreocupació de què es queixen alguns dels centres que atenen a aquests menors, el Homrani ha remarcat que "és un moment complex en què cal donar resposta" i, a més, "tenim l'obligació moral i ètica i, després, jurídica". El conseller ha reiterat que l'aposta de la Generalitat no passa per grans centres, sinó que aquests disposin com a molt de 60 places.

Aquests es divideixen entorn de tres àmbits: els centres d'emergència, on se'ls ofereix una primera rebuda i on els MENA s'estan un màxim d'un mes; els centres d'acollida i els de segona oportunitat. A la vegada, ha dit que estan treballant en la previsió de creació de places amb vista al 2019 però ha remarcat que "no tenim una previsió de nombre d'arribades".