Gais i lesbianes, a París

Publicat el 18 de setembre de 2010 a les 13:05

La primera trobada europea de famílies de gais i lesbianes, aquest cap de setmana a París, té un fort accent català. La delegació catalana no només és la més extensa, amb una cinquantena de membres, sinó també la que aporta les idees més punteres per unir esforços als països europeus, que van a ritmes molt diferents a l’hora de garantir la igualtat efectiva del dret dels homosexuals a formar una família.

La Carme i la Mercè han embarcat per primera vegada les seves tres filles a París: “És una manera que els nens tinguin contacte amb d’altres que tenen la mateixa realitat familiar i, per a nosaltres, és una oportunitat per compartir unes mateixes idees i participar en xerrades molt interessants”.
La Cinta i la Maia, bessones de 4 anys, i la Lila, de 9, són els fruits de dotze anys d’amor entre aquesta parella de lesbianes de Cardedeu, que afirmen que mai han tingut cap problema en la seva vida quotidiana per la condició de família homoparental. Ni elles ni les seves filles, que de ben petites han acceptat el fet de tenir dos mares amb la mateixa normalitat amb què ho han fet els seus companys de classe.

La Carme i la Mercè desitgen per les altres famílies homoparentals d’Europa la mateixa normalitat que gaudeixen elles gràcies, en gran part, a l’aprovació el juny del 2005 del matrimoni homosexual a tot l’Estat. “Tot i que queden serrells, a Catalunya, com que la legislació acompanya, es pot viure l’homosexualitat molt més de cara al carrer, cosa que amb d’altres parts de l’Estat i d’Europa no succeeix”, reflexiona la Mercè envoltada de les tres filles, que es passen el dia jugant amb altres nens al parc annex a la sala de conferències.

La presidenta de l’Associació de Famílies Lesbianes i Gais de Catalunya, Elisabet Vendrell, coincideix en la diagnosi després de les primeres xerrades de les jornades europees, organitzades per la Xarxa d’Associacions de Families Gays i Lesbianes (NELFA, sigles en anglès) i que van arrencar el divendres a la tarda. “Constatem que hi ha ritmes molt diferents a Europa tant en la vida quotidiana com en la legislació”.

França, per exemple, no reconeix el matrimoni entre dues persones del mateix sexe i no existeix consens sobre les famílies homoparentals. La secretària d’Estat francesa de Família, Nadine Morano, s’ha declarat en moltes ocasions a favor del reconeixement d’aquestes famílies, contràriament a les posicions oficials del partit presidencial, la conservadora Unió per un Moviment Popular (UMP).

Les primeres jornades europees, que continuen aquest dissabte, haurien de servir per aconseguir un document consensuat entre totes les associacions europees que expressi “una reivindicació clara i diàfana de que no pot existir un país europeu que no respecti els drets humans a totes les persones”, sentència Vendrell.

En els debats hi participen destacades figures polítiques franceses, com el portaveu de la UMP, Dominique Paillé o la secretària general dels Verds, Cécile Duflot, al costat de la secretària de Polítiques Familiars de la Generalitat, Carme Porta, qui incideix en la necessitat d’aconseguir una estratègia comuna europea que bé podria inspirar-se en el model català.

“Tant a nivell de govern com d’associacions Catalunya està liderant el discurs sobre les famílies homoparentals i es fan aportacions punteres no només en clau catalana, sinó europea”, explica Porta.

De fet, el Govern ha dissenyat en els darrers anys un programa per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual, amb tasques de sensibilització i suport institucional, que comparteix amb una xarxa d’Estats i nacions sense Estat, que presentarà les seves propostes a l’octubre a l’Haia.
Durant la seva estada a París, les famílies han rebut l’assessorament de la delegació de la Generalitat a França, dirigida per Apel·les Carod-Rovira, qui els rebrà aquest vespre per conèixer de primera mà les conclusions de les primeres jornades europees de famílies gais i lesbianes.