Gironella reparteix unes 3.000 racions de blat de moro escairat i en reclama la capitalitat

La reestructuració de la fira a la població del Berguedà millora el pas de la gent pel centre històric i l'equilibri entre les dues parts del poble

Publicat el 08 de desembre de 2015 a les 19:42

La gran perola de blat de moro escairat a la Fira de la Puríssima de Gironella. Foto: Aida Morales.


Gironella ho té clar. Fa 26 anys que ho defensa, però ara ja ho reclama. "Volem esdevenir la capital del blat de moro escairat; volem ser la referència a nivell comarcal i català d'aquest producte tan nostre", ha volgut deixar molt clar l'alcalde de Gironella, David Font, aquest dimarts en l'acte d'inauguració de la Fira de la Puríssima que se celebra ininterrompudament des de fa anys en aquest vila. 

Davant del centenar de persones que s'han aplegat per tastar el blat de moro escairat al bell mig del barri vell, Font ha defensat aquesta escudella típica de la comarca com un producte nadalenc que s'ha de trobar a "totes les llars berguedanes", però que també s'ha de donar a conèixer i potenciar arreu. 

Des de fa 26 anys, quan el xef berguedà Miquel Márquez va donar popularitat al blat de moro escairat batejant-lo com el plat de la Pau, a Gironella s'ha anat repartint cada any. Segons han explicat les cuineres a NacióBerguedà, aquest any se n'han elaborat unes 3.000 racions, una quantitat que s'acostuma a repartir gairebé tota, sigui a través de cassoletes o amb carmanyoles que la gent aprofita per endur-se per a l'hora de dinar. 

La tradició d'elaborar aquest producte, però, no és exclusiva del Berguedà, ha recordat el convidat especial d'enguany, l'expert gastronòmic Toni Massanés. Durant la seva intervenció, ha remarcat que un plat molt similar també s'ha trobat a Mèxic i a l'Àfrica, i ha instat a compartir aquestes cultures culinàries com a manera de potenciar la capitalitat de Gironella: "Si voleu ser capital del blat de moro escairat de Catalunya i més enllà, cal que aposteu, precisament, per trobar allò que ens uneix amb altres llocs". 

A més, ha recordat que és molt important estar-ne "contents i orgullosos", ja que aquest, ha dit, és el millor argument de venda. "Nosaltres som els nostres millors ambaixadors i els nostres millors representants de tots els valors que tenim", ha especificat, volent donar valor als cuiners i cuineres locals. 
 

Toni Massanés amb diversos membres de l'Ajuntament de Gironella. Foto: Aida Morales.


Reestructuració de la fira

La nova reestructuració de la fira, donant més espai dins del centre històric i desplaçant els gegants a la part baixa del poble, ha tingut un resultat més que positiu. El fet de no tenir un circuit tancat ha permès que els visitants es poguessin desplaçar pels carrerons que arriben fins a la plaça de l'Ajuntament i de l'Església amb més tranquil·litat, i l'oxigenació de totes aquestes parts ha estat un element clau, que els paradistes han valorat molt positivament. 

A més, l'ambientació nadalenca amb el gran arbre de Nadal davant l'ascensor ha potenciat l'esperit d'aquesta època de l'any, amb botigues de tions, flors de Nadal o vesc, tot i que també nombrosos estands d'alimentació i productes agroalimentaris. A més, també s'han pogut sentir nadales sota l'arbre de Nadal recent instal·lat, i l'Espai Cuina ha tingut nombrosos visitants. A la part baixa del poble, els gegants han ambientat l'eix comercial, i el flux de gent s'ha pogut anar dispersant de manera més favorable a la simbiosi entre les dues parts del poble. 

A més, els comerços han estat oberts tot el dia, i l'Associació de Comerciants de Gironella, que coorganitza la Fira de la Puríssima de manera paral·lela amb l'Ajuntament, també ha pogut iniciar la campanya de compres nadalenques. 
 

GALERIA DE FOTOS de la Fira de la Puríssima de Gironella

Un grup de nens i nenes cantant nadales sota l'arbre de Nadal de Gironella. Foto: Aida Morales.