El Govern ha anunciat aquest dimarts que ampliarà l'oferta pública dels cursos de nivell C2 de català amb més de 1.000 noves places a partir d'un acord amb sindicats i entitats. Aquesta mesura, impulsada des del Departament de Política Lingüística, busca cobrir l'alta demanda per accedir a aquests cursos, que ha desencadenat en llargues llistes d'espera per aprendre català.
Segons un comunicat de la conselleria, els primers cursos de nova creació començaran el pròxim mes d'abril i "s'aniran ampliant gradualment a partir dels pròxims mesos". Paral·lelament, també s'incrementaran els cursos de nivell C2 impartits pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), entitat pública que s'encarregarà de coordinar i certificar els cursos a càrrec dels sindicats i les entitats.
Les entitats participants de l'acord són l’Associació de Mestres Rosa Sensat, el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, CCOO – Fundació Paco Puerto, i UGT – Institut per al Desenvolupament de la Formació i l’Ocupació (IDFO). Totes elles organitzaran un mínim de 10 cursos -presencials i en línia- ampliables segons la demanda.
El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, considera que "les noves mesures permeten que els docents i futurs docents arribin a les aules amb la garantia d’un coneixement sòlid de la llengua". De fet, l'executiu de Salvador Illa vol que el C2 de català sigui un requisit per accedir a la docència a partir del curs 2025-2026.
L'executiu català llegeix aquesta mesura com l'inici d'una "etapa de col·laboració més àmplia entre la nova conselleria i les entitats i els sindicats, per tal de facilitar i universalitzar l'accés a l'aprenentatge de la llengua catalana", tal com apunta el text.
Tot i això, la majoria dels aspirants sense plaça a aquests cursos són nous parlants que esperen per un curs bàsic de català (A2), mentre que l'anunci d'aquest dimarts se centra a tapar forats en els cursos per les proves del certificat de nivell superior (C2).
Es calcula que, l'any 2024, més de 9.000 persones van quedar en llista d’espera per accedir a l'oferta de cursos presencials de català del CPNL. Una xifra que s’explica per l’increment de 10.000 sol·licituds des del 2019, mentre que l’oferta s’ha ampliat en tan sols 1.500 places durant el mateix període.
Concretament, pel nivell C2, el CPNL va oferir 2.100 places tant l'any 2023 com el 2024. Enguany, les inscripcions per aquest nivell es formalitzen entre aquest dimarts 4 de febrer i dimecres 5, per la qual cosa la conselleria tindrà noves dades sobre el nombre d'aspirants que queden desatesos.