Les cues per inscriure's als cursos oficials de català han provocat que les webs del Consorci de Normalització Lingüística (CPNL) hagin col·lapsat aquest dimarts. Òmnium ha denunciat els fets i ha recordat que és una mostra que "no hi ha recursos suficients". "És una prioritat de país fer arribar el català a tothom", apunta l'entitat, que recorda que hi ha 2,3 milions de persones disposades a aprendre o millorar el coneixement de la llengua.
Cal recordar que l'oferta de cursos presencials de català del CPNL està més lluny que mai d’absorbir la demanda de places. Més de 9.000 persones han quedat en llista d’espera aquest 2024, una xifra inèdita que s’explica per l’increment de 10.000 sol·licituds des del 2019 mentre l’oferta s’ha ampliat en tan sols 1.500 places.
🚨 Fa dies que alertem que 2,3 milions de persones volen aprendre o millorar el català, però no hi ha recursos suficients: cues als cursos oficials del @cpnlcat des del primer dia de les inscripcions i webs col·lapsades.
— Òmnium Cultural (@omnium) December 17, 2024
És una prioritat de país fer arribar el català a tothom. pic.twitter.com/0UHLUYT73Q
La majoria dels aspirants sense plaça (el 83%) són nous parlants que esperen per un curs bàsic de català (A2). En aquest sentit, el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, admetia fa unes setmanes que l’oferta del CPNL no ha estat suficient davant l’arribada “disparada” de població, i detallava a l’ACN que s’està treballant en un “rellançament” del Consorci per tal de “no deixar fora ningú”.
Arran d'aquest col·lapse, el Parlament va instar el Govern a incrementar els recursos del CPNL per "multiplicar les opcions d'aprenentatge de la llengua catalana". Ara, el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, s'ha compromès a "rellançar" el Consorci amb més pressupost i personal un cop aprovats els nous comptes de la Generalitat.
Com recordaven diverses veus expertes en un reportatge a Nació, els cursos públics de català es converteixen una eina clau perquè els nouvinguts aprenguin la llengua, es puguin incorporar a la comunitat lingüística i s’acabin convertint en nous parlants de català.