Recorregut de la cavalcada
La rua começa a les 18.00 hores a l'av. Marquès de l'Argentera. Els Reis i el seu seguici passaran per Pla de Palau, pg. Isabel II, Via Laietana, pl. Urquinaona, c. Fontanella, pl. Catalunya, c. Pelai, pl. Universitat, rda. Sant Antoni, c. Sepúlveda, av. Paral·lel, av. Reina Maria Cristina i av. Francesc Ferrer i Guàrdia.
Hi haurà tres espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda: a la plaça d’Antonio López, davant l’escenari del Moll de la Fusta i a la plaça d’Espanya amb l’avinguda del Paral·lel (costat Fira).

Mapa del recorregut de la cavalcada. Foto: Ajuntament de Barcelona
Restriccions al trànsit
Amb motiu de la desfilada es restringirà el trànsit de vehicles privats i de transport en superfície a les vies del recorregut. Els agents de la Guàrdia Urbana establiran un ampli dispositiu de mobilitat per efectuar els desviaments corresponents, garantir el pas de la Cavalcada i minimitzar les afectacions sobre el trànsit. A més, també es restringirà finalment la circulació de camions de més de 3.500 quilos per tota la ciutat entre les 16 i 22 hores per motius de seguretat, especialment després d'atemptats com el del mercat nadalenc de Berlín.
El cos de policia barceloní anirà reobrint progressivament els carrers a mesura que les carrosses avancin per l’itinerari previst, en funció de la situació de la cavalcada i del trànsit en general. Mentre duri la cavalcada, l’Ajuntament de Barcelona recomana als ciutadans que es desplacin a peu o en metro pels diferents punts de la desfilada.
En aquest sentit, a partir del 5 de gener a la tarda, el metro mantindrà un servei equivalent al d’un dia laborable en tota la xarxa i finalitzarà a les dues de la matinada, ja que és vigília de festiu. D’altra banda, es reforçarà el personal d’atenció al públic, seguretat i neteja a les estacions més concorregudes.
Prohibició d’estacionament
La cavalcada comportarà prohibicions d’estacionament en diferents punts de la ciutat com la plaça de Catalunya, el passeig de Circumval·lació, la plaça de Josep Puig i Cadafalch, el carrer del Consolat de Mar, i totes les vies de l’itinerari, inclòs l’estacionament de motos a les voreres (excepte al costat de Besòs de l’avinguda del Paral·lel, entre el carrer de Sepúlveda i la plaça d’Espanya) i a l’avinguda d’Icària, entre els carrers de Wellington i Ramon Trias Fargas.
Es col·locaran avisos als vehicles estacionats a les vies de l’itinerari perquè el dia 5 els conductors sàpiguen que no els poden deixar a partir de les 7.00 hores. A banda d’això, el dia 5, a partir de les 11.00 hores, es deixaran fora de servei els parquímetres de totes les vies afectades pel recorregut, i a partir de les 13.00 hores, es deixaran fora de servei i es retiraran les bicicletes de totes les estacions del Bicing en aquestes vies.
Les novetats de la nit màgica
Els tres grans protagonistes, com no podia ser d'una altra manera, seran ses majestats, que desfilaran en carrosses construïdes per artistes i companyies catalanes. Melcior presidirà l'obra del pintor i escenògraf de dansa José Manchero: un jardí mòbil amb una gran font central inspirat en l'Alhambra de Granada. Gaspar seurà sobre l'obra de la companyia Efímer, ambientada en els jardins japonesos amb bonsais gegants, centenars de fanalets i una escala que porta al tro.

Una escala entre bonsais gegants i fanals porta al tro de la carrossa del rei Gaspar. Foto: Maria Rubio
Baltasar rebrà la ciutat sobre la carrossa de Ramón de los Heros, amb la qual l'artista ha volgut recollir els moviments culturals de l'Àfrica actual, però també la influència africana que van tenir pintors de casa nostra com Miró o Picasso. El recorregut comptarà amb 12 trams i cada carrossa anirà acompanyada de les auques, petits carruatges des d'on el narrador explicarà el gran conte que es desplegarà pels carrers de Barcelona durant la nit màgica.
Aquest any la banda musical de la Guàrdia Urbana no desfilarà, després que l'alcaldessa Ada Colau dissolgués el grup el novembre passat. Els caramels es llençaran al final de tot per evitar accidents com el que va succeir a Màlaga. A més dels reis de l'Orient, petits i grans també tindran l'oportunitat de veure la carrossa de les joguines, que aquest any animarà els ciutadans a regalar cultura.
Consells durant la cavalcada |
---|
- Segueix sempre les instruccions del personal de seguretat. - Recorda que els principals riscos són el pas de les carrosses i tenir un accident per enfilar-se en algun objecte, com ara contenidors, semàfors, senyals... No ho facis mai. Actua sempre amb sentit comú: durant la celebració no et posis en risc ni exposis els teus fills a un possible accident. - Queda't sempre darrere les tanques o la senyalització de seguretat del pas de carrosses. - No parlis ni facis senyals que puguin distreure el personal de seguretat, ni els acompanyants a peu de les carrosses, ni els seus conductors, tret que es tracti d’un accident o d'una emergència. - No t'acostis mai a les carrosses, ni intentis pujar-hi. - No baixis mai a la via per agafar caramels que quedin en el pas de carrosses, et pots exposar al pas de les carrosses següents. - No creuis pel mig de les carrosses ni t'hi acostis quan estiguin aturades o fent càrrega de combustible. - No llancis caramels al personal de seguretat, a les persones de les carrosses ni a la gent que està mirant la cavalcada. - Una vegada hagi acabat l’esdeveniment, abandona el lloc de manera ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat. - En cas de detectar alguna incidència informa'n immediatament el personal de seguretat i, si cal, truca al 112. |