Haibu exhibeix sense complexos els seus pisos de 2,6 metres quadrats a Barcelona

L'empresa assegura que ja té en funcionament tres pisos rusc a la ciutat que operen sense llicència municipal

Publicat el 18 de febrer de 2019 a les 19:40
Actualitzat el 18 de febrer de 2019 a les 19:43
Haibu manté la intenció de tirar endavant els seus pisos rusc a Barcelona. Aquest dilluns l'empesa ha exhibit mostres dels habitacles de 2,6 metres quadrats que pretén posar a lloguer, amb la intenció de pressionar l'Ajuntament perquè accedeixi a atorgar la llicència necessària per a la seva comercialització. Els més petits mesuren 1,2 metres d'alt i 2,2 de llarg, és a dir, 2,6 metres quadrats. El seu preu oscil·la entre els 125 i els 225 euros al mes en funció del pis rusc on s'ubiqui i de la zona de la ciutat on estigui.

Tot i l'evident precarietat dels habitacles el gerent d'Haibu, Marc Olivé, insisteix a defensar aquestes habitacions com a mesura per garantir l'accés a l'habitatge dels barcelonins. La previsió de l'empresa és que els habitacles estiguin en els anomenats pisos rusc, on els llogaters tindrien accés a lavabo i cuina compartida, a banda d'altres zones i serveis comuns. "No volem treure'n calés, sinó facilitar a les persones un lloc on puguin viure i estalviar diners, per més endavant poder anar a viure a un pis més gran", defensa en declaracions a NacióDigital

Aquest dilluns Olivé ha portat un pis de mostra (equipat amb rodes) fins a les portes de l'Ajuntament. El principal inconvenient és que l'altura d'1,2 metres fa impossible posar-se dret però Haibu insisteix a exigir una llicència a l'Ajuntament per legalitzar els pisos rusc. Concretament una llicència d'Hostel Social. Olivé explica que no estarien a disposició dels turistes i que els pisos s'oferirien a persones de 2 a 65 anys, que tinguin ingressos mensuals de 450 a 3.000 euros i que visquin a Catalunya des de fa almenys deu anys. Tampoc s'accepten fumadors ni persones amb antecedents penals.

A banda de l'habitacle més petit que aquest dilluns l'empresa ha exhibit a la plaça Sant Miquel, Haibu ofereix habitacions més grans. En tots els casos, el preu de lloguer és diari i va dels 6 als 8 euros. Així, en cas que la persona que lloga l'habitacle no aguanti més d'un mes vivint-hi, l'empesa es garanteix haver cobrat les tarifes corresponents.

Per sota del llindar d'habitabilitat

La majoria d'habitacles promoguts per Haibu no respecten les condicions mínimes d'habitabilitat que preveu la llei catalana. La legislació estableix en 5 metres quadrats les mesures mínimes que ha de tenir un habitatge per ser digne i en 8 metres quadrats en el cas que hi hagin de viure dues persones. 

L'Ajuntament ja va impedir les obres d'un pis rusc a Sants i assegura que si detecten algun immoble d'Haibu més, el precintaran. Tot i això, Olivé presumeix d'haver esquivat la normativa municipal i assegura que l'empresa té tres pisos rusc en funcionament a Barcelona, de manera "clandestina". Un a Gràcia, l'altre a Les Corts i un tercer al Paral·lel. Preguntat per aquest mitjà, el gerent d'Haibu no ha volgut revelar la ubicació exacta dels immobles.

L'aposta d'Haibu per la comercialització d'habitatge precari no acaba a Barcelona. L'empresa vol constituir-se com a fundació i que aquesta doni cobertura a diferents societats limitades que operin a l'estat espanyol i a Europa. Sevilla, Madrid i París són les primeres parades.