Per què aquests animals han arribat en una quantitat tan elevada a les nostres platges? Perquè a l'Atlàntic -lloc on viuen- s'està produint una successió de borrasques molt dures, amb un vent, fred i unes onades extremes que fan que els hi sigui molt difícil trobar menjar. Aquestes dures condicions han provocat que facin el que es coneix com a "fuga de temperi", que no és altra cosa que migrar al Mediterrani abans d'hora.
L'escalfament climàtic els empeny a migrar
Els i les expertes han apuntat a l'escalfament climàtic com una de les possibles causes que han provocat les tempestes. De moment, però, els centres de recuperació de fauna de Catalunya estan analitzant les restes de gavots que han pogut recollir per saber si hi ha altres possibles causes ambientals. Els i les especialistes també han demanat tenir cura amb l'espècie, ja que en acostar-se a la costa, ens poden encomanar la grip aviària.🧠Les xarxes van plenes d'imatges de gavots en llocs inusuals, a prop de la costa o fins i tot dins els ports, enmig de les barques. No és habitual veure'n tants!
— Alive Fundació (@fundacioalive) November 25, 2022
👉 Què està passant? 👇https://t.co/XifjNashH2@pnmmbt @parcscat @ICOcells
Resultat de la situació que viuen a l'Atlàntic, els gavots arriben molt dèbils i afamats a les platges, ports i desembocadures del país, després de fer milers de quilòmetres de viatge. De fet, alguns exemplars no suporten el cansament i moren abans d'arribar. El seu aterratge massiu ha posat en alerta els i les ornitòlogues del país. Entre les organitzacions que han fet el crit d'alerta hi ha la Fundació Alive, que destaca que una plataforma gestionada per l'Institut Català d'Ornitologia ha registrat fins al 22 de novembre 99 albiraments. Normalment, se n'haurien vist només entre 7 i 8 individus, per aquestes dates.
Aquest gavot va ser recollit a Badalona per Xavier Larruy (foto) i lliurat als #agentsrurals. Al Centre de Recuperació de Torreferrussa s'ha intentat salvar-lo però va morir ahir. Presentava una pèrdua de musculatura no recuperable. Els ocells estan arribant molt dèbils pic.twitter.com/XsBRr1dN9n
— Pelagicus (@pelagicuscat) November 24, 2022
Trucar al 112 en cas d'albirament
Per la seva banda, els Agents Rurals estan recollint tots els exemplars morts o malalts que arriben i han demanat a la població que els avisi si en detecten cap. Les autoritats també han aconsellat no apropar-se ni molestar els animals. Simplement, si es veu un, s'ha recomanat trucar al 112 per saber com procedir. Se n'han vist entrar als ports per alimentar-se o escalfar-se amb la sortida de les aigües de refrigeració dels vaixells de pesca.Recollim els gavots (Alca torda) que aquests dies estan arribant a la costa amb símptomes d'esgotament.
— Agents Rurals (@agentsruralscat) November 30, 2022
Alguns, arriben morts arrossegats pel mar i els recollim per fer-los una necròpsia.
Els que sobreviuen i podem capturar els traslladem a #CentresFauna per recuperació. pic.twitter.com/EbybWmj5K2
A Catalunya, el gavot es troba a la llista d'ocells vulnerables del catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada. L'animal té una població mundial d'unes 700.000 parelles, un 70% nidificant a Islàndia, i és considerada una espècie quasi amenaçada a tot el món.
[plantillavirals]