«Hasta luego, gracias»

La Infanta abandona els jutjats després d'haver-se negat a respondre a les acusacions particulars

Publicat el 08 de febrer de 2014 a les 14:10
Recés en el judici de Infanta Cristina a Palma. Foto: Aina Morales

A les 18:10h, la Infanta ha abandonat les dependències judicials, on havia arribat a les 9:45 per declarar com a imputada en el cas Nóos. No s'ha aturat a atendre la premsa, com era previst, i s'ha limitat a dir "hasta luego, gracias". 

A les 16:30h, just dues hores després que el jutge Castro hagués autoritzat una aturada de dues hores per dinar, la Fiscalia havia el relleu en l'interrogatori a la Infanta Cristina. La imputada ha respost a les preguntes d'Anticorrupció i també de l'advocacia de l'Estat, però s'ha negat a respondre a l'interrogatori de les acusacions particulars. D'altra banda, l'advocada de les Illes no ha fet cap pregunta. 
 
Els dos advocats de l'acusació, Virginia López (per Manos Limpias) i Manuel Delgado (del Foro Cívico de Julio Anguita), han criticat que la Infanta està utilitzant contínuament la "teoria de l'amor", per usar el seu marit Iñaki Urdangarin com a tallafocs. El lletrat Manuel Delgado ha indicat que la Infanta havia respost al jutge Castro que ni tan sols "sabia que a casa seva hi havia una empresa", referint-se a Aizoon, la societat patrimonial que compartia al 50% amb Urdangarin, i que segons el jutge era usada com a pantalla fiscal per repartir beneficis i tributar els menys possible a Hisenda.
 
D'altra banda, la seva defensa s'ha mostrat satisfeta amb la primera part de la declaració de la filla del rei davant del jutge Castro. El seu advocat penalista, Jesús Silva, ha assegurat que en cap moment la infanta ha caigut en "evasives", com han dit les acusacions populars, sinó que ha respost totes les preguntes, indicant "què sabia, què no sabia i què havia de saber". Silva s'ha mostrat confiat que les respostes "concretes, concises i explicatives" als centenars de preguntes del jutge serviran per desimputar la Infanta, tot i que no sap en quin moment es prodria produir aquesta desimputació.
 
A les 14:30h, el jutge Castro anunciava que no tenia més preguntes per a la Infanta Cristina. El magistrat havia preparat unes 400 preguntes per a la filla del rei i esposa d’un dels principals imputats a la trama Nóos, Iñaki Urdangarin. Sense sortir en cap moment del guió previst, la imputada ha admès que estava al corrent de les advertències del rei al seu marit pels seus negocis, les quals "van ser per raons estètiques i d'imatge".  
 
Segons ha transcendit de la declaració, la filla del monarca també ha afegit a preguntes del jutge Castro que son pare no se va dirigir a ella ni li va fer cap advertència. De fet, tal i com es preveia, ha basat la seva defensa en la confiança en el seu marit i ha respost amb evasives a qüestions concretes sobre les activitats de l’Institut Nóos i de l’empresa Aizoon, que comparteix amb Urdangarin. Ha dit que no en sabia res de la gestió i que “confiava” en ell. 
 
Alguns dels advocats presents a la sala han explicat als mitjans de comunicació que Cristina “pareixia tranquil·la” que fins i tot ha somrigut en alguns moments de la compareixença. Això tot i l’hermetisme al voltant de la declaració de la infanta. No s’ha permès l’entrada a la sala de cap dispositiu electrònic amb la finalitat d’evitar filtracions.
 
Les excepcionalitats per a la filla Rei
 
Tot i que és un personatge conegut, la infanta Cristina s’ha hagut d’identificar i mostrar el seu DNI, un tràmit necessari per a confirmar que és la persona citada com a imputada. Tot i això no ha hagut de passar sota l’arc detector de metalls. Tot això, després de fer ús del tracte de favor, i amb el pretext de la seguretat, i baixar la rampa dels jutjats dins el cotxe. Cristina només ha recorregut unes passes abans d’entrar a dependències policials. Un escassos segons en què ha somrigut i ha dit “bon dia” als periodistes. A més, dins l’edifici, la infanta té una sala habilitada pel seu descans durant els recessos.
 
El dispositiu de seguretat s’ha mantingut durant tot el dia amb més 200 agents policials, 5 furgons policials i unes 20 motocicletes que omplen els carrers dels voltants dels jutjats, avui buits de cotxes particulars, que normalment omplen aquestes vies. Tot plegat, segons fonts policials, ha costat 20.000 euros.