El DNI ens identifica i confirma que som nosaltres. Això ens serveix per fer tràmits, per accedir a ajudes, donar-se d'alta a la seguretat social... al cap i a la fi, per mostrar que som nosaltres la persona que diem ser. En ser la forma més fiable de comprovar si s'és una persona, es demana en diversos establiments. Hotels, compres per internet, vols, viatges... a tot arreu et demanen el número de DNI. De fet, n'hi ha que fins i tot te'l demanen físicament o escanejat. Això, segons el pèrit judicial informàtic Bruno Pérez Juncà, pot ser un problema.
Ho ha explicat al programa Tot es Mou, de 3cat, en el qual és col·laborador. "Quan vaig a un hotel i em demanen el DNI no el dono mai. "Què és això d'agafar-lo i fer-ne una còpia?", es queixa. Tal com explica, només amb la fotocòpia d'un DNI ja et poden obrir un compte bancari i demanar un préstec. "I te la lien parda", apunta.
He de donar el DNI quan me'l demanen en un negoci? I he de deixar que l'escanegin? El pèrit judicial informàtic forense @BrunoPerezJunca ho té clar, mai dona el DNI.#TotEsMou3Catpic.twitter.com/Qgo9sM0XcH
— 3Cat (@som3cat) December 6, 2024
La solució? Ell Pérez Juncà ho té clar. "Quan em demanen el DNI, l'ensenyo i prou. Si m'el demanen dic que els hi envio per correu. Llavors, envio una imatge del meu DNI en blanc i negre perquè es vegi que no és l'original i amb una marca d'aigua on posa Còpia".
El pèrit judicial informàtic també parla sobre els perills de donar dades personals de veu. Quan algú li demana el telèfon o el DNI, li escriu en un paper. "Mai saps qui pot estar escoltant o qui et pot estar gravant a través del telèfon". Val més prevenir que curar en aquests casos.