Iberpotash situa la denúncia en una «guerra comercial» pel control de la sal

La Comissió Europea investiga possibles ajudes il·legals a l''empresa | La companyia defensa que el projecte de recobriment del runam de Vilafruns és una "prova pilot" que va impulsar el Govern i que la multinacional no hi va intervenir

Publicat el 26 de gener de 2016 a les 18:42
Iberpotash ha situat la denúncia que va presentar la patronal AFESAL el 2012 davant la Comissió Europea per suposades ajudes públiques a la multinacional en el marc d'una "guerra comercial" per al control de la producció de sal, en un moment en què l'empresa que explota les mines del Bages va començar a desenvolupar el projecte Phoenix, per a l'extracció de sal Vacuum de Súria.

Iberpotash ha sortit al pas de la investigació que la Comissió Europea ha iniciat contra l'estat espanyol i la Generalitat per suposades ajudes a la multinacional recordant a NacióDigital que "es tracta d'un procediment interestatal" i que "no és una denúncia a Iberpotash". L'empresa explotadora de les mines de Súria i de Sallent, però, ha volgut aclarir que la garantia de 2 milions d'euros a què fa referència la denúncia presentada per la patronal salina AFASAL "data de 2012" i que des de 2015 Iberpotash garanteix el cost potencial de rehabilitar els terrenys del runam "amb 7 milions d'euros".

Sobre el runam de Vilafruns, a Balsareny, i el seu recobriment, l'empresa segueix la línia que ha ofert aquest dimarts el Govern de la Generalitat. "Sobre l'any 2011 la Generalitat ens va proposar fer una prova pilot amb el runam salí per aïllar-lo i reduir el seu impacte visual" aprofitant un projecte del pla hidrològic. Iberpotash, en aquest sentit, "només va autoritzar l'accés al runam, però en cap cas va participar en el projecte", han assegurat fonts de l'empresa.

L'actuació, impulsada per l'Agència Catalana de l'Aigua, va consistir en el recobriment del runam amb polietilè d'alta densitat i terra en la qual s'hi van plantar arbres i vegetació. El projecte i l'obra van estar dirigides per la manresana Grup Solucions, sobre una proposta formulada el 2004 per l'entitat ecologista Montsalat, segons assegura l'empresa en el seu web. "El runam estava inactiu des de la dècada dels 70 del segle passat", recorden des de l'empresa. Tota l'actuació va tenir un cost de 7,9 milions d'euros que, segons la denúncia que ha arribat a Brussel·les, va pagar l'estat espanyol.