Catalunya tindrà, en els propers mesos, un pla que fixarà els procediments i els estàndards d'atenció a les víctimes, en casos de grans emergències nacionals. Així ho ha assegurat el conseller d'Interior, Miquel Buch, que aquest dimecres ha presidit la reunió del grup de treball de Protecció Civil, que ha de posar les bases d'un únic procediment per avançar en la millora de l'atenció.
"Cal situar la postemergència dins de l'emergència", ha explicat el conseller. I per tant, ha dit, cal que l'acompanyament a les víctimes tingui un pla específic i uniformitzat arreu del país perquè les víctimes "siguin ateses des del mateix moment de l'emergència". Les grans emergències poden tenir orígen meteorològic o ser conseqüència d'un accident ferroviari, aeri, químic o d'un atac terrorista. I al seu torn, poden causar un gran nombre d'afectats o ferits. Per això, ha dit Buch, cal estipular uns protocols d'atenció psicosocials que s'apliquin, tant a les persones directament afectades, com a aquelles víctimes que reben l'impacte a posteriori.
Els casos de Germanwings, l'accident de Freginals, o els atemptats de Barcelona i Cambrils han servit de base per intentar anar un pas més enllà i fixar uns procediments homogenis a Catalunya. Aquests seran, de fet, pioners a l'estat espanyol, i es podran aplicar, tant en una evacuació massiva, com en emergències de caire humanitari com, per exemple, l'arribada massiva de persones immigrants.
Fins el moment, ha explicat el conseller, hi havia protocols diferents en cadascuna de les poblacions de Catalunya, una situació que deixava, en ocasions, desemparats, alguns ciutadans. "És un objectiu de país", ha declarat Buch, per tal de deixar de tenir "ciutadans de primera i de segona" que, depèn d'on visquin, ara són atesos de maneres diferents: "Volem endreçar això i afrontar-ho d'una manera conjunta i comuna".
L'atenció a les víctimes
El grup de treball que es reuneix aquest dimecres està compost per treballadors socials, entitats com la Creu Roja i l'Associació Catalana de Municipis, i institucions com la Direcció General d'Atenció a les Víctimes del Terrorisme i membres del Ministeri d'Interior i del Govern de la Generalitat. En aquesta reunió s'aprovarà un pla d'emergències d'atenció a les persones que estableixi com ha de ser l'acompanyament social, psicològic o sanitari, entre d'altres.
Concretament, es treballarà en quatre subgrups. El primer és l'atenció a la població en casos d'emergències i atacs amb múltiples víctimes. També s'analitzaran els procediments prescriptius d'atenció psicològica i social. En tercer lloc, s'establiran els procediments de gestió i acollida que requereixin de desplaçaments massius de grups de població. I per acabar, es faran estudis tècnics sobre vulnerabilitat, resiliència i anàlisi del risc.
Així, s'establirà un sistema d'indicadors de riscos -grans però també petits, com ara derivats d'accidents de trànsit o d'ofegaments a les patges-, i es fixarà un observatori del risc, per saber quina és la situació de Catalunya pel que fa a la vulnerabilitat.
Interior treballa en un únic protocol d'atenció a les víctimes en cas d'emergència nacional
El conseller Miquel Buch encapçala la primera reunió del grup que fixarà els procediments d'atenció psicològics i socials
ARA A PORTADA
-
La Generalitat va rebre 755 queixes i 1.201 denúncies per vulneració dels drets lingüístics l'any 2024 Sara Escalera
-
Mantenir el català davant «l'automatisme» de canviar de llengua: neix el «Repte 21 dies» Sara Escalera
-
-
-
Romà Casanova: «L'Església és una de les institucions que més i millor ha gestionat la pederàstia» Xavi Llambrich
Publicat el 28 de novembre de 2018 a les 18:35
Actualitzat el 28 de novembre de 2018 a les 19:13
Et pot interessar
-
Societat Cop per combatre un maldecap dels amos de bars i restaurants
-
Societat Caiguda imminent a la Terra d'un satèl·lit soviètic fora de control
-
Societat Investiguen un desviament de fons europeus al superordinador quàntic de Barcelona
-
Societat El McDonald's més gran d'Europa s'instal·la als Països Catalans