Jordi Pujol: «D'una manera o altra hem de poder votar»

L'expresident descarta, en un col·loqui a Palma, una “tercera via” | Considera que Catalunya no pot incitar a altres territoris per a la independència, però estén la mà a Balears i València

Publicat el 31 de març de 2014 a les 21:10
Imatge de la taula redona moderada per la periodista Neus Albis. Foto: Nació Digital

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol descarta de forma contundent una “tercera via” per a Catalunya i marca com a prioritat seguir les passes necessàries per “aconseguir que d'una manera o d'una altra puguem votar”. A més, ha considerat molt encertat el plantejament “amb molta prudència i en termes de dret a decidir” que es fa en el procés sobiranista.
 
Durant una intervenció a un acte a Palma, Pujol ha fet broma i ha cercat la complicitat dels assistents al·ludint a unes de les seves cites més recurrents: “Ara no toca dir que no toca” perquè “ja fa 30 anys que estem parlant”, ha dit quan se li ha qüestionat per la possibilitat d'una “tercera via” a Catalunya.
 
Respecte dels possibles suports internacionals que pugui tenir un Estat català, ha pronosticat que “de moment no podem esperar gaires ajuts” i ha insistit en què s'ha d'anar passa per passa per aconseguir la independència i esdevenir un Estat d'Europa.
 
En un col·loqui sota el títol 'El futur de les Illes Balears i el País Valencià davant el procés sobiranista de Catalunya', organitzat per la Fundació Emili Darder i l'Ateneu Pere Mascaró al Club Diario de Mallorca, l'expresident ha dit que “sempre he tingut una norma i és que des de Catalunya s'ha de tenir una actitud molt respectuosa” amb les decisions polítiques que es prenen a altres territoris de parla catalana.
 
Pujol ha insistit molt en què “s'ha de tenir prudència” respecte dels futurs escenaris i les decisions polítiques que es poden prendre a les Illes i al País Valencià i ha deixat molt clar que “han de ser ells qui decideixin el seu futur polític”. “Cadascú porta la iniciativa al seu propi territori, però amb el nostre suport poden comptar segur”. I ha provocat rialles entre el públic quan, en un to quasi de confidència, se l'ha escoltat dir “a Catalunya, prou problema tenim”.
 
Tot i reconèixer que “no es pot incitar des de Catalunya” un moviment sobiranista a altres territoris de parla catalana, sí que ha dit a l'auditori que “no han de tenir por perquè de la independència de Catalunya se'n beneficiaran”. Pujol considera cabdal “no afluixar en temes fonamentals com la llengua, la cultura” i qüestions que són eines de cohesió social.
 
“Jo abans no era independentista”, ha afegit, i ha reconegut que se sentia còmode en la situació política de Catalunya abans de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.
 
“A Mallorca hi he d'anar”
 
L'expresident de la Generalitat ha recordat en diferents ocasions que està retirat de l'activitat política però ha afegit que “a Mallorca hi he d'anar, per donar ànims, per donar suport.”
 
Un suport que ha agraït l'històric dirigent del PSM Pere Sampol. El dirigent nacionalista mallorquí ha insistit en la necessitat que a les illes s'assoleixi “una majoria social que vulgui autogovernar-se”. Sampol considera que “més que parlar de si tenim dret o no, hem de tenir voluntat”.
 
A la taula del col·loqui també els acompanyava Pere Mayor, exdiputat de les Corts Valencianes. Ha pronosticat que una vegada que Catalunya aconsegueixi la independència “l'estat espanyol s'encarregarà d'atiar un distanciament” amb el País Valencià. Mayor ha coincidit amb els seus companys que s'ha d'aconseguir una massa social preparada per a “patir l'autoritarisme”.
 
L'expresident Pujol s'ha acomiadat de Mallorca entre les lloances del públic i agraïments per a l'expresident i també aplaudiments per la seva esposa, Marta Ferrusola.
 
Jordi Pujol, Pere Sampol, Pere Mayor i Miquel Ramon a Palma Foto: Nació Digital