Jutgen els traficants que havien de recollir els 400 quilos de cocaïna

La mercaderia va ser robada al Port de Barcelona.

Publicat el 17 de febrer de 2010 a les 09:23

Moment del judici celebrat ahir.

L'Audiència de Barcelona jutja finalment des d'aquest dimarts els suposats encarregats de recollir el gener de 2005 els 400 quilos de cocaïna que dos dies abans havien estat robats del Port de Barcelona per altres traficants, robatori que va destapar una trama de corrupció policial.

El fil que ara es jutja es va descobrir gràcies a un guàrdia civil infiltrat entre els traficants que va fer de mitjancer entre el suposat colombià que va enviar la droga a Barcelona i els ara encausats. Tot i que les defenses han demanat que el procés s'unís a l'altra causa, investigada per un jutjat de Martorell (Baix Llobregat), el tribunal no ho ha permès, com ja havia fet anteriorment, i ha decidit celebrar el judici.

La fiscalia demana 18 anys de presó per Mateo Ángel M. P. per narcotràfic i tinença il·lícita d'armes, i 16 anys per dos còmplices. Els advocats s'han queixat que la investigació de Martorell era prèvia a la que es va fer sobre els seus clients, però no els ha arribat cap document d'aquest altre sumari, cosa que, segons ells, els causa indefensió.

L'agència antidroga dels Estats Units, la DEA, va avisar a la Guàrdia Civil que el 21 de novembre del 2004 arribava al Port de Barcelona un contenidor procedent de Veneçuela, amb destí a l 'empresa Fiordos Ahumados SL de Valdemoro (Madrid), que contenia 1.077 quilos de cocaïna valorats en 33,3 MEUR i amagats entre un carregament de gambes congelades.

La Guàrdia Civil va decidir vigilar-lo per capturar els destinataris de la droga, però van passar les setmanes i ningú l'anava a recollir. Per això, el 13 de gener del 2005 un agent del grup antidroga de la Unitat Central Operativa (UCO) de Madrid es va infiltrar en el grup fent-se passar per Alejandro Díaz, que ha declarat darrere una mampara.

Segons la fiscalia, pocs dies després, l'agent va rebre la trucada d'un traficant colombià que es va identificar com a Armando Tarazona Ramírez i conegut com el 'coronel', que li va demanar que lliurés 400 quilos de la cocaïna del port a un home anomenat Tomás, que es corresponia a Mateo Ángel M. P., Teo, de nacionalitat espanyola. El guàrdia civil els va dir que treballava com a agent de duanes a Barcelona.

Al cap de poc, Teo va trucar a Alejandro i van quedar de veure's el 20 de gener a l'estació de tren d'Atocha de Madrid. Teo ha explicat que no sabia que la cocaïna estava al port, tot i que Alejandro ha dit el contrari, i que no havia de pagar ni cobrar res per transportar-la. Van quedar de trobar-se el 26 de gener en una àrea de servei de l'autopista AP-7 propera a Barcelona pel lliurament de la droga, just dos dies després que uns altres narcotraficants robessin exactament 400 quilos de cocaïna del mateix contenidor.

Teo va conduir una furgoneta frigorífica fins l'àrea de servei i la va lliurar a Alejandro cap a les 15.30 hores, tot i que va intentar acompanyar a l'agent infiltrat. Unes tres hores després, l'agent infiltrat va tornar al lloc amb la furgoneta carregada de sal, en comptes de cocaïna, amagada entre caixes de gambes per dissimular i després de rebre autorització judicial. Teo ha explicat que es va adonar del canvi de la droga per la sal pocs minuts després, però que per por no va dir res.

A la matinada va arribar a Albatea (Alacant), a una casa d'un amic dels seus dos fills, on l'esperaven tots tres. Des d'allà va trucar a l'agent infiltrat per queixar-se del canvi, tot i que aquest no li va reconèixer l'engany. Poca estona després va ser detingut per la Guàrdia Civil, que l'havia seguit des de Barcelona i que li va decomissar una pistola de fogueig modificada per disparar munició real, papers amb el telèfon colombià del 'coronel' i anotacions com 'acetona', element utilitzat per adulterar la cocaïna.

Un cop detingut, Ángel Mateo va assegurar que aquella suposada droga era per a un tinent de la Guàrdia Civil del Port d'Alacant, però aquest ho ha desmentit rotundament afirmant que aquest individu havia intentat tres anys abans ser confident policial. Tot i això, Teo es va avenir a col·laborar amb els investigadors per trobar els altres components de la banda.

Contactant amb el 'coronel', Teo va obtenir el telèfon mòbil de l'acusada Gladis B. C., colombiana. Guiat totalment per la Guàrdia Civil, el detingut va acordar reunir-se amb la dona a l'estació de trens d'Alacant per lliurar-li 100 quilos de cocaïna el 2 de febrer. Hi va anar acompanyada des de Madrid per l'altre acusat, Rubén Darío R. V., colombià i amic de la família, que ha dit que no sabia què anava a buscar la seva amiga. Teo hi va anar acompanyat d'un altre guàrdia civil de paisà, Jorge, que també ha declarat al jutjat. En sortir de l'estació van ser detinguts els dos colombians. La dona s'ha negat a declarar.