La CCOO crítica l'actuació del SEM en la mort d'una nena esperant l'ambulància

Miquel Lupiáñez considera que es podria haver utilitzar una ambulància medicalitzada que estava a l'abast i no esperar la que va arribar de Barcelona | El Departament de Salut i el Síndic de Greuges han obert una investigació del cas

Publicat el 24 de gener de 2017 a les 12:15
El Departament de Salut investiga la mort d'una nena mentre esperava una ambulància pediàtrica a l'hospital comarcal de Blanes (la Selva) per traslladar-la a l'hospital Trueta de Girona. Segons CCOO, la menor de 8 anys va ingressar a urgències en estat crític cap a les dues de la matinada de diumenge i dues hores després, a les quatre, van activar l'ambulància per portar-la a Girona. El sindicat critica que la unitat pediàtrica va trigar quatre hores en arribar a Blanes, quan ja no van poder fer res per salvar-li la vida. Fonts del SEM ressalten que van rebre l'avís a les 5.53 de la matinada i l'ambulància especialitzada –de les quals només n'hi ha dues a Catalunya- va arribar a les vuit i deu, un període de més de dues hores que el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) assegura que compleix els estàndards de temps. El resultat provisional de l'autòpsia feta a la nena de 8 anys indica que va patir una sèpsia generalitzada, segons ha informat l'alcalde de la població, Miquel Lupiáñez.

L'alcalde també ha estat crític amb l'actuació del SEM i ha mantingut en declaracions als mitjans que potser es podria haver pogut evitar si el trasllat s'hagués fet amb una ambulància medicalitzada, com la que hi ha a l'hospital de Blanes. Tot i això, ha demanat "prudència" a l'hora d'assenyalar possibles errors fins que Salut tanqui la investigació oberta arran de la mort de la nena. 

Lupíañez ha explicat que ha mantingut una conversa amb el conseller de Salut, Toni Comín, que, segons concreta, li ha explicat que la petita va tenir una infecció i, per això, es va activar el protocol que incloïa activar l'ambulància especialitzada per traslladar-la fins a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'hospital Trueta de Girona. Comín li ha explicat que han obert un expedient informatiu per dirimir responsabilitats i determinar si hi ha hagut "alguna negligència en tot el tractament del cas", que conclourà previsiblement aquest dimarts.

Per altra banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d'ofici sobre el cas. En un comunicat, ha assegurat que demanarà informació a la conselleria de Salut de la Generalitat per conèixer per quin motiu l'ambulància va tardar hores a arribar al centre per traslladar-la, i preguntarà per les característiques de les ambulàncies pediàtriques i el nombre d'unitats de les quals es disposa.

Només dues ambulàncies disponibles a Catalunya

El delegat de CCOO, Edgar Felip, ha detallat que la petita, de vuit anys, va ingressar a urgències cap a les dues de la matinada en estat crític. Dues hores després, ressalta Felip, van activar l'ambulància pediàtrica especialitzada per traslladar-la a l'hospital Trueta de Girona, el centre de referència de la demarcació. Segons el sindicat, l'ambulància va trigar quatres hores en arribar a Blanes, poc després de les vuit del matí i quan ja no van poder fer res per salvar-li la vida a la menor. 

Fonts del SEM contradiuen les dades del sindicat. Asseguren que l'ambulància es va activar, concretament, a les 5.53 hores de la matinada de dissabte a diumenge. "Després de valorar conjuntament el cas, es qualifica com a prioritat 1, que en l’argot mèdic significa que la pacient, encara que requereix ser trasllada a un altre centre per al seu tractament, es troba en un hospital que pot mantenir estabilitzada la seva situació clínica. A les 6:18 h, el SEM confirma el Trueta com a centre de destí i a les 8:10 h la unitat de suport vital avançada pediàtrica, provinent de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, arriba a l’Hospital Comarcal de Blanes i, malgrat els intents de recuperar la pacient, l’evolució és desfavorable i acaba morint", expliquen des de la conselleria de Salut. El SEM ressalta que a Catalunya hi ha dues ambulàncies especialitzades d'aquest tipus, adscrites a l'hospital de la Vall d'Hebron i al Sant Joan de Déu i integrades pels pediatres de més prestigi del país. 

Segons el SEM, des del moment de l'avís i fins a arribar a Blanes, els pediatres de l'ambulància i els de l'hospital comarcal van estar en contacte permanent per monitoritzar l'evolució de la menor i elaborar el diagnòstic. El SEM assegura que dues hores i quart és un temps "estàndard" en l'arribada d'aquest tipus d'unitat especialitzada. 

El SEM assegura que, tenint en compte el nombre d'atencions anuals, dues ambulàncies pediàtriques amb seu a Barcelona són suficients per cobrir les necessitats del país. Felip, per la seva banda, reclama més recursos i assegura que caldria, almenys, una ambulància especialitzada d'aquest tipus a cada demarcació per donar una resposta més ràpida i eficient a les emergències.