Hi ha acord, però de mínims, a última hora i sense complir les expectatives. Després de jornades maratonianes de negociacions i una pròrroga inusual, la vint-i-sisena cimera del clima ja és història. La COP26, celebrada a Glasgow, ha estat contra les cordes en més d'una ocasió però finalment, aquest dissabte al vespre, s'ha pogut segellar un pacte entre els països. És un "acord imperfecte", com reconeixen alguns dels delegats, que malgrat tot manté viu el límit d'escalfament global a 1,5 graus abans de 2100.
El document insta els estats a doblar el finançament de les polítiques que han de fer les nacions més vulnerables fins al 2025 per poder fer una transició cap a energies renovables. També la reducció en un 45% de les emissions de diòxid de carboni respecte dades de 2010. L'objectiu és arribar a zero emissions cap al 2050, un objectiu complicat si es manté la tendència actual. El president de la cimera, Alok Sharma, ha demanat perdó a les parts pels canvis en el text de les últimes hores. "Demano profundament perdó. Entenc el desacord de les parts, però he volgut protegir el paquet de Glasgow", ha dit Sharma.
L'acord fa un pas per reduir el carbó, però no es parla d'eliminar-lo. Aquest matís, important, l'han volgut incloure la Xina i l'Índia, que encara consumeixen molta energia basada en el carbó. El text parla ara de "reducció progressiva de l'energia del carbó", però s'evita la idea d'"eliminar-lo" malgrat les reticències de la Unió Europea i Suïssa, que finalment han hagut d'acceptar. Els països també han acordat impulsar acció climàtica i han aprovat les regles de l'article 6 per crear un marc de treball per als mercats globals del carboni.
La vint-i-sisena cimera del clima s'havia d'acabar divendres, després de dues setmanes, però el desacord entre els països sobre les mesures per mirar de frenar l'avenç del canvi climàtic han frenat la resolució fins aquest dissabte. Durant les últimes dues setmanes, representants de gairebé 200 països han intentat des de Glasgow anar un pas més enllà. Hi ha hagut alguns avenços, però la realitat és que, com en anteriors cimeres, s'ha parlat més de promeses que d'accions. L'acord final, descafeïnat malgrat que suposa un mínim comú denominador per als 196 països de l'ONU.
El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha lloat els "passos importants" que recull el document de Glasgow malgrat els "interessos" i "condicions" que s'hi plasmen. "Desafortunadament, la voluntat política col·lectiva no ha estat suficient per superar algunes contradiccions profundes", ha valorat en un comunicat, ja que hi ha hagut objectius com la descarbonització completa que no s'han assolit.
[h3]Crítiques al text[/h3]
Crítiques al text
En conèixer-se el contingut de l'acord de Glasgow i l'esmena índia, han començat a arribar les reaccions de les ONG i entitats ecologistes per expressar la seva decepció amb la COP26. L'activista climàtica sueca Greta Thunberg ha assegurat que la COP26 no ha estat més que "bla, bla bla" i ha animat a continuar la feina al carrer. "Mai ens rendirem", ha conclòs.
Greenpeace ha considerat "submís i dèbil" el text, que deixa en perill l'objectiu dels 1,5ºC, i ha alertat que "els joves que han arribat a l'edat adulta en una crisi climàtica no toleraran gaire més resultats com aquest".
Oxfam Intermón ha retret a alguns líders polítics que "pensen que no viuen al mateix planeta que la resta" i ha subratllat que la lluita per aturar la crisi climàtica és "una cursa contra el temps". Per això exigeixen als grans emissors, especialment els països rics, que mantinguin els 1,5ºC pactats.
La cimera pel clima de Glasgow tanca un acord a última hora sense complir les expectatives
La COP26 insta els països a reduir emissions però evita comprometre's a "eliminar" l'ús del carbó

- La taula presidencial de la cimera de Glasgow, aquest dissabte -
- ONU
Ara a portada
-
-
Política Illa garanteix que els Mossos no deixaran desatès cap poble ni ciutat: «No hi haurà impunitat» Bernat Surroca Albet
-
Societat El Tarzan romà: d'implicar el papa Francesc en ocupacions de pisos a visitar la Casa Orsola David Cobo
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Publicat el 13 de novembre de 2021 a les 20:05
Et pot interessar
-
Societat Mor el conductor d'una furgoneta a Martorell, en una sortida de via a l'AP-7
-
Societat Mor electrocutat un treballador de 41 anys a la Zona Franca
-
Societat El temps del cap de setmana del 26 i 27 d'abril: tornen les pluges
-
Societat Retards de fins a una hora i mitja a la línia d'alta velocitat Madrid – Barcelona per una avaria a l'Aragó