La Comissió Europea investiga possibles ajudes il·legals a Iberpotash

Les autoritats espanyoles van finançar el cost de 7,9 milions d'euros del recobriment físic d'un runam, segons Brussel·les

Publicat el 26 de gener de 2016 a les 12:50
La Comissió Europea ha obert aquest dimarts una "investigació exhaustiva" sobre les ajudes públiques que Iberpotash ha rebut de la Generalitat i del ministeri espanyol de Medi Ambient. Brussel·les ha tornat a expedientar l'empresa minera perquè "les autoritats espanyoles van finançar en totalitat els 7,9 milions d'euros que va costar el recobriment físic d'un runam i reduir la contaminació". Els runams salins són muntanyes compostes sobretot per sal. Aquesta sal és la que contamina les aigües, tant les superficials, com les subterrànies.

Iberpotash  S.A. va obrir el 1998 i és filial de l'empresa israeliana ICL Fertilizants, productora mundial de potassa. Explota dues mines a Catalunya, una a Súria l'altra a Sallent, comarca del Bages. Aquesta investigació és fruit d'una denúncia  per part de l'Associació Ibèrica de Fabricants de Sal (Afasal) interposada davant de la Comissió Nacional de la Competència (CNC) el 2012. "En cas de confirmar-se, això suposaria una infracció del principi que qui contamina paga, ja que seria una autoritat pública la que estaria cobrint les despeses de neteja, en comptes de l'empresa responsable de la contaminació", ha advertit l'executiu comunitari.

Brussel·les també investiga les "garanties financeres" que la Generalitat ha ofert a Iberpotash per poder complir les seves obligacions de protecció mediambiental. En concret, es tracta d'obligacions relacionades amb els residus generats per les mines d'Iberpotash i les garanties que se suposa han de cobrir el cost potencial de rehabilitar els terrenys". La Generalitat només hauria demanat una garantia financera de dos milions d'euros, que segons Brussel·les "és molt inferior" al que exigeixen les normes mediambientals i, en particular, la directiva sobre residus de les indústries extractives de la UE i les normes estatals i autonòmiques pertinents. De confirmar-se, "l'empresa hauria obtingut un avantatge financera".

La Comissió Europea considera que "ambdues mesures poden haver concedit a Iberpotash un avantatge selectiva davant els seus competidors, que han d'assumir aquests costos, i això suposaria ajuda estatal". Iberpotash té obert un altre procediment d'infracció europeu des del 10 de juliol del 2014, en aquest cas per contaminació a les mines de sal de Sallent, al Bages.