La connexió del tramvia per la Diagonal s'aprova entre retrets

El Grup Demòcrata acusa ERC de votar a favor de la proposta com a part d'un pacte amb Barcelona en Comú

Colau al ple de Barcelona
Colau al ple de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
25 de gener de 2019, 11:55
Actualitzat: 19:19h

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat la connexió del tramvia per la Diagonal amb el suport de 24 dels 41 regidors del plenari. Barcelona en Comú, ERC, PSC, CUP i els regidors no adscrits han votat a favor de la proposta, que tècnicament és una actuació administrativa a partir de la qual cal desplegar el projecte.

La proposta aprovada, concretament demana comunicar a la Generalitat i a l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) que els estudis tècnics avalen la connexió del Trambaix i el Trambesòs per la Diagonal i que aquesta sigui en superfície. 

D'altra banda, la proposta també demana que la inversió pública en la xarxa tramviària no reverteixi en beneficis privats, establir mecanismes per incrementar la presència pública en la gestió del servei de transport i valorar un possible rescat de l'adjudicació a les empreses concessionàries actuals, o bé una reducció de la concessió. Concretament, preveu que TMB sigui responsable de la gestió i explotació del servei.

A més, s'estableix la necessitat d'establir un calendari vinculant d'execució del projecte i la proposta també recull que l'Ajuntament presentarà un estudi econòmic per valorar l'impacte de l'obra en les línies de bus que circulen per la Diagonal. Tot i que la propsota no posa dates al desenvolupament del projecte, l'Ajuntament insisteix que l'objectiu és iniciar-lo el 2020. "És l'objectiu, la voluntat de treball i el consens que avui s'expressa en aquest plenari", ha assegurat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz.

Una comissió de seguiment del tramvia, formada per grups polítics, entitats veïnals i moviments socials, s'encarregarà de supervisar el procés de connexió.

Intercanvi de retrets

Tot i la majoria que ha permès tirar endavant la proposta, el debat al ple no ha estat plàcid. D'una banda, la portaveu del Grup Demòcrata Francina Vila ha qualificat l'actuació administrativa de "brindis al sol" i ha acusat ERC de posar la primera pedra del pacte que, segons assegura, tenen preparat amb Barcelona en Comú. "Ja sabem per què ha vingut el senyor Maragall", ha dit.

Mentrestant el portaveu d'ERC, Jordi Coronas, ha considerat que el pacte "es podria haver fet d'una altra manera". "Fan campanya, busquen el titular, pressionen i arriben a l’insult per coaccionar algú a votar", ha etzibat. El posicionament d'ERC, un any després d'haver-se oposat a la connexió, era clau per tirar endavant la proposta i tot i l'aval Coronas ha reclamat al govern municipal que passi de la gesticulació als fets. Els republicans han justificat el seu vot a favor per la inclusió a la proposta de la gestió pública del tramvia.

Aquest també ha estat el factor determinant per aconseguir el suport de la CUP. "Avui posem les bases perquè es recuperi la gestió pública", ha dit el regidor Pere Cases.

Des de la bancada del PSC, que també ha votat a favor, no han estat tan optimistes. EL regidor Daniel Mòdol ha tirat d'ironia per treure valor a l'acord. "Tots poden votar-hi a favor perquè és gratis, no els compromet a res", ha afirmat. Per Mòdol, el d'avui no és un acord útil i ha acusat d'electoralisme Barcelona en Comú i ERC. "No hem avançat ni ampliat el consens", ha defensat.

Per la seva banda, la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, s'ha defensat de les crítiques i ha defensat la utilitat de l'acord. "El tramvia es farà", ha assegurat. Davant les crítiques del Grup Demòcrata, Sanz ha recordat que el tràmit d'avui ha estat sempre una exigència de la Generalitat. Ens deien que l'Ajuntament havia de dir que sí i avui estem fent això", ha afirmat.

Un cop aprovada la connexió, ara queda el més difícil. Establir un calendari i canviar el model en favor de la gestió pública seran tasques que requeriran un consens més decidit que l'exhibit aquest divendres al ple.

Revocació de medalles a autoritats franquistes

L'Ajuntament de Barcelona ha revocat les medalles concedides pel consistori a les autoritats franquistes durant la dictadura, després que el ple municipal ho hagi aprovat per unanimitat. Així doncs, Francisco Franco, Carrero Blanco, Martínez Anido i la secció femenina de la Falange, entre altres, han perdut els honors.

"Barcelona és i serà ciutat antifeixista", ha afirmat l'alcaldessa, Ada Colau, un cop aprovada la mesura i després dels aplaudiments dels regidors i de les entitats de memòria històrica i antifeixistes presents a la sala de plens.

En total han estat deu les medalles i reconeixements retirats, justament el mateix dia que el Ple ha aprovat concedir la Medalla d'Or de la ciutat al Mèrit Cívic a l'advocat i llutiador antifranquista August Gil Matamala.

Des d'ERC, el regidor Jordi Coronas ha lamentat que la revocació d'honors a les autoritats franquistes "arriba massa tard". Per la seva banda el PP, que no havia aclarit fins aquest divendres el seu sentit de vot, ha demanat condemnar el franquisme però també la Guerra Civil però també els "assassinats" comesos a la rereguarda republicana. 

D'altra banda, la CUP ha insistit a treballar per confrontar el "franquisme sociològic" encara present. En aquest sentit, tot i que Barcelona ha eliminat bona part del rastre de la dictadura, el feixisme encara no ha estat esborrat del tot a la capital catalana.

Ple de seguretat

Un cop acabi el ple ordinari començarà una sessió extraordinària monogràfica sobre seguretat, forçada per PDECat i ERC per reprovar la gestió de l'alcaldessa, Ada Colau.
Arxivat a