La contaminació plàstica ja arriba als esculls de corall més profunds

Es tracta de l'estudi més gran que s'ha fet mai sobre la contaminació per plàstic en aquests ecosistemes marins

Publicat el 16 de juliol de 2023 a les 17:19
Investigadors de l'Acadèmia de Ciències de Califòrnia, la Universitat de Sao Paulo i de les universitats d'Oxford i Exeter han publicat recentment el treball més complet sobre contaminació per plàstic en esculls de corall, basat en més de 1.200 estudis visuals en 84 esculls que es troben entre 30 i 150 metres de profunditat a 14 països banyats pels oceans Índic, Pacífic o Atlàntic.

La conclusió principal d'aquest estudi, publicat per la revista Nature i que recull aquest diumenge La Vanguardia, és que la contaminació plàstica augmenta amb la profunditat, i que procedeix, principalment de les activitats pesqueres que es realitzan en les proximitats de les àrees marines protegides: gairebé tres quartes parts dels residus trobats eren cordes, reixes i sedals.

Del total de residus trobats als esculls de corall, el 88% eren microplàstics de més de cinc centímetres, cosa que fa deduir que estan més contaminats per plàstics i altres residus humans que altres ecosistemes marins, tot i que menys que altres ecosistemes costers, com les platges. Aquests residus tenen un impacte molt negatiu en els esculls, perquè propaguen malalties i fan malbé la seva estructura.

[noticia]259938[/noticia]
Els investigadors també van descobrir que la quantitat de plàstic augmentava amb la profunditat i que la contaminació és deriva principalment de les activitats de pesca, un fet que els autors de l'estudi consideren "sorprenent". I és que "gairebé sempre", els investigadors són els primers humans en veure els esculls més profunds, però troben residus produïts per humans "a cada immersió", fins i tot en els més remots i verges del planeta.

És per aquest motiu que aquests esculls rarament s'inclouen en les estratègies de conservació i gestió, tot i que són una font de biodiversitat única. Per això els investigadors proposen expandir la profunditat de les àrees marines protegides, per incloure aquests esculls i actualitzar els acords internacionals de lluita contra la contaminació plàstica i desenvolupar alternatives biodegradables per a la pràctica de la pesca.
 
[impacte]