La contaminació s'ha reduït a les Glòries des de l'obertura del túnel

L’Agència de Salut Pública de Barcelona assegura una disminució del 39% el diòxid de nitrogen i en un 7% les partícules

Publicat el 19 d’agost de 2022 a les 10:02
Actualitzat el 30 de juny de 2023 a les 13:48
L’obertura del túnel de les Glòries ha permès reduir en un 39% el diòxid de nitrògen (NO2) i en un 7% les partícules (PM10) a la zona. L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Agència de Salut Pública, ha fet una anàlisi de l’evolució dels nivells de contaminants atmosfèrics comparant-los amb l’estació fixa de l’Eixample de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica.

D'acord amb això, s’han estudiat els nivells d’aquests contaminants durant la fase d’obres, durant l’obertura del túnel en un sol sentit i amb l’obertura completa. L’anàlisi conclou que a partir del darrer període els nivells de NO2 s’han reduït en comparació amb els altres dos períodes.

Si les emissions es comparen amb les de l’Eixample, en l’àmbit de les Glòries són un 40,8% més baixes. El mateix passa amb les partícules, que es troben un 13,2% per sota en comparació amb l’estació. Amb relació al soroll a la plaça – concretament al tram de la Gran Via on s’ha soterrat el pas dels vehicles – s’ha registrat una reducció de 9 decibels en totes les franges horàries.

Així, s’ha passat de valors al voltant dels 74 decibels a valors situats al voltant dels 65. Aquestes reduccions impliquen passar a estar en una zona un 70% més tranquil·la, que a nivell acústic equival a estar en un àmbit convertit en zona de vianants de la ciutat.

La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, ha celebrat que la plaça de les Glòries sigui un “nou símbol de la ciutat”, que ha passat de ser “un tambor de cotxes” a un “espai saludable”. En aquest sentit, ha valorat que les actuacions hagin permès reduir uns 17.000 vehicles de l’entorn, amb “menys soroll i menys contaminació”.

D’altra banda, ha recordat que es tracta d’unes actuacions pactades, i que més enllà del govern que hi pugui haver, existeix un clar “compromís amb els veïns que demanàvem la pacificació de l’entorn”. “Es tracta d’una actuació prioritària, ningú demanaria que tornessin els cotxes”, ha afegit.

Per altre costat, el consistori assegura que la clariana de les Glòries ja s’ha consolidat plenament com “un espai ciutadà” a l’aire lliure. Des del setembre de l’any passat fins a aquest juliol més de 100.000 persones han participat en les seves activitats, o bé han fet ús del servei de gandules, taules, cadires i para-sols.